De V-cirkel van enneagram type 7 – Inzicht in de onbewuste drijfveer

HV-VCIRKEL0045
Bewustworden / Enneagram

De V-cirkel van enneagram type 7 – Inzicht in de onbewuste drijfveer

Enneagram type 7 uitgelegd

Het enneagram definieert 9 verschillende persoonlijkheidstypes waarvan één type tot in detail beschrijft hoe jij in elkaar zit. In dit artikel krijg je inzicht in het ideaalbeeld, de V-cirkel en de factoren die stress veroorzaken voor enneagram type 7. Het gaat je een goed begrip geven van hoe type 7 het leven ervaart en betekenis geeft.

Het ideaalbeeld van enneagram type 7 is alsvolgt:

“Als ik ervoor zorg dat ik leuke dingen doe en me zo veel mogelijk laat prikkelen door de buitenwereld, dan hou ik het plezierig. Dan hoef ik de pijn en de beperkingen van het leven niet onder ogen te komen.”

Zevens die hun automatische piloot en V-cirkel kennen, begrijpen door welke onbewuste drijfveer zij worden aangestuurd. Zij zien dat hun onbewuste overtuigingen niet de objectieve werkelijkheid zijn én dat deze overtuigingen hun kunnen beperken. En juist dat beperken is iets waar een zeven niet blij van wordt.

Meer weten over enneagram type 7? In de onderstaande podcast bespreken we onder andere dit menstype. De podcast is een leuke en toegankelijke manier om kennis te maken met de 9 menstypes en ons gedachtegoed.

De V-cirkel van enneagram type 7

Hieronder leer je meer over de V-cirkel van enneagram type 7. Je ontdekt hoe de verslaving, verleiding, vermijding en verdediging van dit type werken. Door bewust te worden van je onbewuste motivatie, kun je regie pakken over je leven en uit destructieve patronen stappen.

Verslaving: Onmatigheid

Enneagram type 7 heeft een onmatig verlangen om veel mee te maken in het leven. Hij wil gelukkig zijn en is dag en nacht op zoek naar alles wat zijn plezier vergroot. Hij beseft dat het leven maar kort is en dat je geen tijd moet verspillen aan onplezierige zaken. De 7 doet er alles aan om zo veel mogelijk uit het leven te halen. The sky is the limit! Hij kent geen grenzen en heeft maar één doel: ervoor zorgen dat je het altijd leuk hebt en dus alles vermijden wat pijnlijk is in het leven en je beperkt.

Verleiding: Plezier

Als je het leuk wilt houden, moet je het vooral licht houden, heeft de enthousiaste 7 bedacht. Om ten volle te genieten, richt hij zich op het positieve. Met zijn optimisme kan hij andere mensen enorm opbeuren, maar het commitment van enneagram type 7 kan om die reden laag zijn. Hij blijft aangehaakt zolang het leuk is. Hij is speels, vrolijk en soms wat ongrijpbaar. En dat is precies de bedoeling, want zolang je ongrijpbaar bent, kan niemand jou beperken in je vrijheid. Voor de 7 een groot goed: vrij zijn. Daarom houdt hij ook graag alle opties tot het laatst toe open. Als de werkelijkheid toch te benauwend wordt, vlucht hij in zijn fantasie. Hij maakt plannen en bedenkt wat er allemaal nog mogelijk is in de toekomst. En dat stelt hem gerust.

Vermijding: Pijn

Alles wat zijn plezier bederft, ervaart enneagram type 7 als pijnlijk. En omdat hij het liefst altijd plezier wil hebben, vindt hij al snel iets pijnlijk. De 7, die onmatig veel plezier wil hebben in het leven, doet er alles aan om daarbij niet beperkt te worden. Hij laat zich niet graag begrenzen en heeft een hekel aan het woordje ‘moeten’. Zwaarte vermijdt hij bij voorkeur. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Het leven is te kort om in de pijn te blijven hangen. Hij schakelt razendsnel bij tegenslag en blijft niet te lang stilstaan bij negatieve emoties. Als het echt te pijnlijk wordt, leidt de charmante 7 zichzelf en anderen af met een luchtige opmerking of grap of vlucht hij weg. Sneller dan snel is hij weg bij de pijn.

Verdediging: Rationalisatie

Maar ook de 7 krijgt natuurlijk te maken met pijn en zwaarte in het leven, en ja, ook hij wordt regelmatig beperkt. Daar heeft de creatieve 7 iets op gevonden. Als hij wordt geconfronteerd met pijn en zwaarte, dan zoekt hij daar onmiddellijk een logische verklaring voor. Zo probeert hij de pijn draaglijk te maken. Het had altijd erger gekund, nietwaar? Hij legt het accent op de positieve kanten en blijft niet stilstaan bij de negatieve emoties. Omdat hij alles verklaart en daarmee afvlakt, kan er een gevoel van leegte ontstaan van binnen. Dus gaat enneagram type 7 weer op zoek naar prikkels in de buitenwereld om de leegte te vullen. En zo is de cirkel weer rond.

Hoe enneagram type 7 stress organiseert

Stress is iets wat je van binnen organiseert en heeft uiteindelijk weinig met omstandigheden te maken. Natuurlijk kunnen omstandigheden uitdagend zijn, maar de manier waarop jij deze omstandigheden interpreteert veroorzaakt stress. Alle 9 types binnen het enneagram organiseren op een andere manier stress met hun thema’s, zo ook enneagram type 7. 

Hieronder leggen verschillende zevens uit hoe zij stress organiseren. Ze geven een kijkje in hun binnenwereld. Het zijn echte voorbeelden uit de praktijk van enneagram type 7.

Enneagram type 7 maakt plannen

“Er zijn elke dag zo veel leuke dingen die ik kan doen en ervaren! En geen van die dingen wil ik missen. Ik ben dan ook de hele dag bezig met plannen maken. Vooral in mijn hoofd! Van tevoren weet ik, als enneagram type 7, meestal onbewust al dat ik te weinig tijd heb om al mijn plannen uit te voeren. Maar ik wil me niet laten beperken door de tijd. En dus zet ik mezelf onder druk om zo veel mogelijk plannen uit te voeren. In mijn fantasie of in de werkelijkheid. In het bedenken van de plannen zit al het plezier. Ze hoeven vaak niet eens uitgevoerd te worden. Het idee dat het zo veel mogelijk is, dat is de kick.

Plannen maken is iets anders dan een strakke planning hebben. Daar ben ik minder goed in. De dingen die ik doe duren meestal langer dan verwacht. Want de tijd die ik ervoor nodig heb, schat ik bijna altijd te optimistisch in. En dus wordt het extra haasten.

“Verplichtingen stel ik uit”

Ook loop ik tussendoor vaak tegen allerlei tegenspoed aan. Hier probeer ik weer zo snel mogelijk vanaf te komen. En daarna jaag ik mezelf nog meer op om de verspilde tijd in te halen. Vervolgens blijken er dan toch altijd nog weer dingen tussendoor te moeten. Die verplichtingen stelt enneagram type 7 zo lang mogelijk uit. Maar uiteindelijk komt er toch een moment dat ik eraan moet geloven. Dan staat er bijvoorbeeld weer zo’n stapel afwas, of ligt er zo’n berg wasgoed op me te wachten, of moet ik iets afmaken voor mijn werk. En heb ik nóg minder tijd om mijn leuke plannen uit te voeren. Zodat ik me nog gejaagder ga voelen. Ik creëer de hele dag nieuwe deadlines.

“In mijn hoofd bestaan geen grenzen”

Kortom, aan het einde van de dag is er meestal maar weinig van mijn leuke plannen terechtgekomen. Ik heb ze half of niet uitgevoerd, en dat geeft weer frustratie en onvrede over mezelf. En om die onvrede niet te hoeven voelen, moeten er onmiddellijk weer nieuwe plannen gemaakt worden. Plannen maken is voor mij namelijk een vlucht uit de werkelijkheid. In mijn hoofd bestaan geen grenzen, is alles mogelijk. Fantaseren over de toekomst, over alles wat ik nog kan gaan meemaken is troostend. Ik wil me vooral nergens aan committeren als enneagram type 7. Dit organiseer ik allemaal om niet stil te hoeven staan bij mijn gevoel. Want voor je het weet ga je je eigen pijn en zwaarte voelen.

Maar juist omdat je zo weinig aandacht hebt voor je eigenlijke gevoelens, wordt het steeds leger van binnen en raak je steeds meer opgejaagd. Ik kan zelfs in paniek raken van het idee dat er maar vierentwintig uur in een dag zitten en je dus gewoon beperkt bent. Dat is te pijnlijk. Daar wil je bij wegblijven.”

Enneagram type 7 organiseert plezier

“Ik ben altijd druk met het organiseren van plezier. Want dan hoef ik niet stil te staan bij negatieve emoties. Als je plezier organiseert, hoop je bij de zwaarte te kunnen wegblijven. Zwaarte is veel te pijnlijk! Dus hou ik het lekker licht, luchtig en vlak. Elk moment van de dag moet prettig en plezierig zijn. Ik moet er dan ook elke dag weer voor zorgen dat mijn agenda van begin tot eind volstaat met leuke plannen.

“Ik maak dubbele afspraken”

En voor het geval dat de plannen niet doorgaan of tegenvallen, moet ik steeds extra mogelijkheden zien te vinden die ik achter de hand kan houden. Regelmatig maak ik dan ook dubbele afspraken. En als ze wel allebei doorgaan, moet ik me in allerlei bochten wringen om ze allebei mee te maken. Want enneagram type 7 wil geen van beide afspraken missen. En ik kan tot mijn grote spijt maar op één plek tegelijk zijn.

Ik doe mijn uiterste best om alles te combineren, want dan hoef ik niet te kiezen. Zodra iets niet leuk genoeg meer is of pijnlijk wordt, stop ik ermee. Kan dat niet, dan ga ik zo snel mogelijk op zoek naar een verklaring om het gebrek aan plezier of de pijn te verzachten. Meestal stelt zo’n optimistische verklaring mij maar half gerust. En om te voorkomen dat het onprettige gevoel of de pijn blijft doorsudderen, organiseer ik meteen weer een nieuwe reeks pleziertjes om mezelf af te leiden. Elk pleziertje moet direct weer opgevolgd worden door een nieuw pleziertje. Elk stukje tijd tussen twee pleziertjes is namelijk onplezierig voor enneagram type 7. Daardoor gun ik mezelf de hele dag door geen tijd om na te genieten, tot rust te komen, of dingen te laten bezinken.

“Totdat ik omval van de slaap”

En zo ben ik dus altijd onafgebroken in touw. Totdat ik niet meer op mijn benen kan staan, en omval van de slaap. De hele dag door loop ik mezelf op te jagen, het is uitputtend. En het kan ’s avonds heel leeg voelen omdat er van echt plezier weinig terecht is gekomen. Dan blijft uiteindelijk een zwaar en neerslachtig gevoel over. Het pijnlijke besef dat het leven veel minder leuk is dan je zou willen.”

Type 7 maakt veel mee

“Het leven is veel te kort om alle dingen mee te maken die ik leuk vind. Ik probeer dan ook het onderste uit de kan te halen, en zo veel mogelijk plezier uit het leven te halen. Daarom ben ik de hele dag door gretig op zoek naar leuke ervaringen. En mijn honger naar dingen meemaken is onverzadigbaar. Kiezen is afscheid nemen: als ik ‘ja’ zeg tegen de ene leuke ervaring, dan zeg ik automatisch ‘nee’ tegen alle andere leuke ervaringen. En dan voel ik me beperkt als enneagram type 7. Dus kies ik niet en probeer ik alle leuke ervaringen op één dag mee te maken.

“Mijn hoofd draait overuren”

Dat is iets wat veel kunst- en vliegwerk vraagt. Het is dan ook de hele dag door zoeken hoe ik steeds zo veel mogelijk dingen kan combineren. Dat bespaart tijd, voorkomt dat het saai wordt en geeft het gevoel dat ik veel beleef. Ook is enneagram type 7 de hele dag bezig met wikken en wegen wat straks het leukste is om mee te maken. Mijn hoofd draait overuren. Dat betekent continu nieuwe plannen en afspraken maken, en gemaakte afspraken bijstellen of afzeggen. En van hot naar her rennen en reizen. Want tijdens het meemaken van dingen word ik continu beperkt door de tijd en door mijn lichaam, dat maar op één plek tegelijk kan zijn. Terwijl ik iets leuks meemaak, ben ik in gedachten alweer bezig met wanneer en hoe ik naar mijn volgende afspraak zal gaan.

“Ik ga mezelf niet vastleggen”

Tijden afspreken doe ik liever niet. Ik kom en ga wanneer ik dat zelf wil, en ga mezelf niet vastleggen. Kom ik er echt niet onderuit, dan ben ik de afgesproken tijden steeds weer aan het verschuiven. Want er verschijnen steeds weer nieuwe ervaringen aan de horizon, die ik echt niet wil mislopen. Pas als ik aan het eind van de dag uitgeteld op de bank zit, bekaf van al die ervaringen, vraag ik me af wat ik die dag toch allemaal aan het doen was. Het waren allemaal vluchtige dingen, die weer voorbij waren voordat ik er erg in had.

Ook besef ik dan dat ik ondanks mijn gehaast toch weer allerlei leuke ervaringen ben misgelopen. Dat voelt beroerd en zorgt voor een leegte in mezelf. En dus zit er niets anders op dan opnieuw in actie te komen en nog meer dingen mee te maken. Zodat die leegte weer opgevuld wordt met leuke dingen. Uiteindelijk is het keihard werken voor enneagram type 7 en sta je steeds weer met lege handen. Voor leven in het voorbije betaal je een hoge prijs. Je verliest steeds meer het contact met jezelf en je omgeving. En dat is pijnlijk.”

Enneagram type 7 houdt het licht

“Het leven licht houden is een way of life voor mij. En met ‘licht’ bedoel ik: zonnig, niet te diepgaand, niet zwaar, en vooral ook niet te moeilijk. Want alleen als je het licht en luchtig houdt, blijft je leven leuk en plezierig. Tenminste, dat denk ik. Mijn belangrijkste tactiek om het leven licht te houden, is optimistisch blijven. Ik weet overal wel weer een positieve draai aan te geven, en kijk altijd naar de positieve kant van de medaille.

Ik doe gewoon nooit moeilijk als enneagram type 7. Dat breekt me op als ik dingen ga doen op verzoek van mensen om mij heen. ‘O, natuurlijk kan ik dat wel’, zeg ik als in een reflex. Voor ik het weet heb ik gereageerd, maar er komt veel ellende van. Ik zeg dan ‘ja’, maar heb nog niet genoeg kennis en vaardigheden. Dat komt vanzelf wel, denk ik dan bij mezelf. Met als gevolg dat ik vaak zit te ploeteren en te worstelen met dingen, omdat ik in een overmoedige bui ‘ja’ heb gezegd.

“Beperkingen toegeven is geen optie”

Vooral als ik er niet mee kan stoppen en er echt aan vastzit, heb ik mezelf weer flink in de vingers gesneden. Alsnog zeggen dat ik er toch wat moeite mee heb is namelijk geen optie, want dan moet ik toegeven dat ik mijn beperkingen heb, niet alleen aan mezelf, maar ook aan anderen. En die zullen dat niet zo leuk vinden. Dus stop ik er extra tijd in, tot overwerk aan toe. 

Als ik er wel mee kan stoppen, dan heb ik veel tijd gestoken in iets wat bij voorbaat al geen lang leven beschoren was, en heb ik mijn tijd verspild. Met als gevolg dat ik, als enneagram type 7, weer extra haast moet maken om alle leuke ervaringen in te halen die ik gemist heb.

“Ik neem het niet te serieus”

Door mijn lichtheid en luchtigheid maak ik me ook altijd met grappen en grollen af van dingen die wat te zwaar, te somber, of te moeilijk dreigen te worden. Enneagram type 7 neemt het allemaal niet te serieus, in de hoop het licht te kunnen houden. Ik negeer de ontevredenheid en waarschuwingen van andere mensen. Daardoor blijf ik onnodig lang in onprettige situaties hangen. Veel langer dan nodig is blijf ik keihard verzinnen waarom een onprettige situatie eigenlijk helemaal niet zo erg is. Ik rationaliseer alle pijn weg.

Zo zei ik tegen iedereen na mijn scheiding: ‘Het opent toch weer nieuwe mogelijkheden.’ Of: ‘Alles beter dan in een slechte relatie blijven hangen, daar is het leven te kort voor.’ Je probeert een positieve draai te geven aan een nare situatie en de pijn te verklaren. Terwijl het de pijn natuurlijk niet wegneemt. Het kost veel tijd en inspanning om mezelf steeds tegen beter weten in ervan te overtuigen dat er niets aan de hand is. Tijd en inspanning die ik ook had kunnen gebruiken om een onprettige situatie al in een vroeg stadium te veranderen.

Maar omdat ik om de pijn heen blijf lopen, organiseer ik dat onprettige situaties steeds meer uit de klauwen gaan lopen. Pas als het water me aan de lippen staat, kom ik in actie en put ik mezelf uit om de situatie alsnog ten goede te keren. En daarvoor is het meestal al te laat. Ik zit dan midden in de pijn en heb mezelf door het licht te willen houden volkomen beperkt en de situatie juist onnodig zwaar gemaakt. Doodvermoeiend voor enneagram type 7.”

Enneagram type 7 is leuk

“Veel leuke dingen in de planning hebben is een heerlijk gevoel. Maar veel leuke dingen uitvoeren is niet altijd haalbaar. Dat betekent dat ik ook regelmatig plannen en afspraken af moet zeggen. Enneagram type 7 zet alles op alles om dat te voorkomen, want ik wil geen leuke dingen missen. Maar door mijn overvolle agenda ontkom ik daar niet aan. Het liefst zeg ik mensen op het allerlaatste moment af. Ik stel het zo lang mogelijk uit, omdat ik het vervelend vind om de mensen met wie ik een afspraak had teleur te stellen. Ze vinden mij op zulke momenten immers niet leuk. En ik wil graag de hele dag door dat mensen mij leuk gezelschap vinden. Want als andere mensen mij leuk vinden, dan vind ík ook dat ik leuk ben.

“Ik verkies vrijheid boven mijn relatie”

Ik vergeet daarbij dat anderen mij niet kunnen peilen en vaak niet serieus nemen. Pijnlijk, maar wel terecht. Want hoe kunnen anderen mij serieus nemen als ik mezelf al niet serieus neem, afspraken verzet en mijn vrijheid verkies boven de relatie? Om leuk gevonden te worden, wil ik de waarheid nog weleens flatteren. Want als ik botweg zeg dat ik te laat kom omdat ik gewoon niet op de tijd heb gelet, of omdat ik nog ‘eventjes’ iets anders wilde doen, dan komt dat niet erg leuk over. Dus verzin ik, als enneagram type 7, een fraai verhaal om de harde waarheid te verzachten. En het valt niet mee om steeds weer een nieuw verhaal te bedenken. In veel gevallen leidt dit tot problemen: de waarheid komt uit, of ik heb het allemaal zo ingewikkeld gemaakt dat ik vastloop en alsnog door de mand val.

“Mensen krijgen een negatief beeld van mij”

Negatieve boodschappen worden door mij dus mooi verpakt en opgeleukt. Maar toch zijn de ontvangers meestal niet blij met de prachtige verpakking en de lege doos die ik hun aanbied. Op deze manier zorg ik er steeds zelf voor dat mensen een negatief beeld van mij krijgen, en mij dus niet leuk vinden. Om de pijn hierover niet te hoeven voelen, leid ik mezelf af en probeer ik het weer snel leuk te maken. Soms kost het me veel extra tijd om ervoor te zorgen dat mensen weer een positief beeld van mij krijgen.

Kortom, ik ben vaak druk bezig met herstelwerkzaamheden om ervoor te zorgen dat ik weer leuk gevonden word. Door al die herstelwerkzaamheden blijft er een stuk minder tijd over om leuke dingen mee te maken. En daarom zet ik er extra de vaart in, zodat ik weer zo veel mogelijk plezier uit mijn leven kan halen.

“Contacten blijven vlak”

En enneagram type 7 probeert de hele dag door ‘leuk’ te zijn. Maar mensen leren mij zo nooit echt kennen. Contacten blijven vlak, en ja, dat voel ik natuurlijk ook. Dan ga ik nog leuker doen in een poging toch echt contact te krijgen. Uiteindelijk kost dat veel energie en levert dat weinig verdiepend contact op. Je voelt je leeg vanbinnen en op het laatst vind je jezelf helemaal niet leuk meer. Dus ga je weer je uiterste best doen om ervoor te zorgen dat andere mensen je tenminste nog leuk vinden. Door leuk te doen en jezelf totaal niet serieus te nemen. Met een groot gevoel van leegte als gevolg. Op het laatst mis je jezelf in het contact met anderen. En zit je midden in de pijn.”

Enneagram type 7 denkt in mogelijkheden

“Het leuke van mezelf vind ik dat ik altijd wel weer nieuwe mogelijkheden zie als enneagram type 7. Hoe de omstandigheden ook zijn. Bij het zoeken naar mogelijkheden laat ik me door niets en niemand beperken. Beperkingen zijn er namelijk om omzeild te worden! En mijn fantasie, waarin alles mogelijk is, helpt me daarbij. Daardoor zie ik mogelijkheden op plekken waar andere mensen alleen onmogelijkheden zien. Ik kan goed out of the box denken en vrij associëren, en kijk onder, boven en naast elke beperking wat er nog wél mogelijk is. En vervolgens ga ik bij die beperking weg, ik loop eromheen, of klim er desnoods overheen.

“Ik breng geen focus aan”

Toch is deze creativiteit niet alleen maar leuk. Bij elk ding dat ik wil doen zie ik oneindig veel manieren waarop ik dat kan doen. Elke manier heeft haar voordelen, en daardoor kan ik geen keuze maken. Met als gevolg dat het me al moeite kost om ergens aan te beginnen. Ik breng op geen enkele manier focus aan. Lukt het me wel om voor een bepaalde manier te kiezen, dan zie ik ontelbaar veel mogelijkheden om iets vorm te geven. En terwijl ik bezig ben met de ene stap, schieten er weer ideeën in mijn hoofd voor nieuwe stappen waar ik nog niet eerder op gekomen was.

Alles wat ik doe is eigenlijk een ‘toren van Pisa’, die steeds hoger en hoger wordt door alle nieuwe stappen die ik blijf zien. Er is geen plafond bij enneagram type 7, want daar wil ik me niet door laten beperken. De stappen die ik zet krijgen dan ook geen bodem, en het lukt me niet om dingen af te ronden en vinkjes te zetten. En dat frustreert me en put me uit.

“Hulp vragen wil ik niet”

Op momenten dat er iets moet gebeuren waar ik niet meer onderuit kan (bijvoorbeeld een klus op het werk, een verhuizing, of het boeken van een vakantie), wreekt zich dat. Het to-do-lijstje in mijn hoofd of op papier groeit en groeit, en het werk dat gedaan moet worden zie ik zich maar opstapelen. Daarom werk ik me steeds een slag in de rondte, waarbij ik ook nog eens regelmatig afgeleid word door totaal andere dingen. Ik ga steeds meer over mijn grenzen heen, want voor beperkingen stop ik mijn kop in het zand. En hulp vragen wil enneagram type 7 niet, want dan raak ik mijn vrijheid kwijt. En zo raak ik steeds meer opgebrand en beperkt. De toren van Pisa komt steeds schever te staan en zakt op het laatst als een kaartenhuis in elkaar.”

Enneagram type 7 blijft in beweging

“Ik wil niet stilstaan. Want als je stilstaat, ga je bij dingen stilstaan en voelen. En dat is zwaar en pijnlijk. Ik blijf dan ook tegen elke prijs weg bij niets doen, verveling en stilte. Ik mijd saaie omgevingen met weinig prikkels, om maar niet met mezelf geconfronteerd te worden. Om het stilstaan tegen te gaan, hou ik de hele dag door mezelf en mijn omgeving in beweging. Ik doe van alles, en probeer andere mensen ook enthousiast te maken voor van alles en nog wat.

“Alles doe ik in een hoog tempo”

Ik doe het liefst meerdere dingen tegelijk als enneagram type 7. En terwijl ik met het ene bezig ben, doe ik tussendoor ook nog even wat andere dingen. Alles doe ik in een te hoog tempo: ik reageer impulsief, luister niet goed, reageer te snel op vragen, en verdedig mezelf onmiddellijk als het even pijnlijk dreigt te worden. Rusten is stilstaan, en dus ga ik onafgebroken door. Als ik mijn vermoeidheid al voel, dan laat ik me daar niet door beperken.

“Ik sta niet stil bij wat ik voel”

Ook mentaal ben ik beweeglijk. Ik spring in gedachten van het een naar het ander. Als het maar even pijnlijk wordt, verzin ik een positieve gedachte of verklaring en beweeg ik weg van de pijn. Daardoor verdiep ik vaak ook te weinig, blijf ik ook in mijn denken oppervlakkig, terwijl ik hunker naar diepgang. Want omdat ik zo generalistisch ben ik mijn denken en doen, blijft het leeg vanbinnen. Ik beweeg in alles weg van mijn binnenwereld. Ik neem niet de tijd en ruimte om te bedenken wat ik ergens van vind, en sta gewoon niet stil bij wat ik voel. Omdat ik bang ben dat ik zwaarte tegenkom en dat kan ik natuurlijk niet gebruiken.

Maar ’s avond als ik in bed lig, dan voel ik de pijn. Lichamelijke klachten zoals een hoge hartslag, hyperventilatie en uitputting zijn enneagram type 7 niet onbekend. En emotionele pijn, die dan naar boven komt omdat ik er overdag geen tijd voor wilde nemen. Leegte en zwaarte overvallen me dan, want in bed lig je meestal stil.”

Patronen doorbreken bij de V-cirkel Academie

Enneagram type 7 heeft met zijn overtuigingen mooie kwaliteiten. Denk aan optimistisch, flexibel, enthousiast en creatief. Maar diezelfde overtuigingen zorgen ook voor een hoop stress en kwaliteiten kunnen valkuilen worden. Zeker mensen die niet bewust zijn van hun onbewuste patronen maken het leven onnodig ingewikkeld.

Het kan ook anders. Onze academie helpt mensen bewust worden en persoonlijk groeien. Het enneagram is hierbij een belangrijk uitgangspunt, maar daar blijft het niet bij. Wij helpen je met het doorbreken van onbewuste patronen zodat je meer vrijheid ervaart en in balans bent. Nieuwsgierig geworden naar welke V-cirkel jou aanstuurt en welk enneagram type jij bent? Boek dan een drijfverenscan en kom erachter hoe jij interpreteert.

Lees ook over de andere enneagram types:

Enneagram type 1Enneagram type 2Enneagram type 3Enneagram type 4
Enneagram type 5Enneagram type 6Enneagram type 8Enneagram type 9

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *