De V-cirkel van enneagram type 5 – Inzicht in de onbewuste drijfveer

HV-VCIRKEL0045
Bewustworden / Enneagram

De V-cirkel van enneagram type 5 – Inzicht in de onbewuste drijfveer

Enneagram type 5 uitgelegd

Er zijn in totaal 9 menstypes binnen het enneagram. Één van deze menstypes legt tot in detail uit hoe jij in elkaar zit. In dit artikel krijg je inzicht in het ideaalbeeld, de V-cirkel en de oorzaken van stress van enneagram type 5. Je komt erachter hoe dit menstype betekenis geeft aan het leven. Welkom in de wereld van enneagram type 5.

Het ideaalbeeld van enneagram type 5 is alsvolgt:

“Als ik probeer de wereld te begrijpen, dan blijf ik zelfredzaam en onafhankelijk van de emotionele wereld. Dan hoef ik mijn eigen afhankelijkheid niet onder ogen te komen.”

Vijven die hun automatische piloot en V-cirkel kennen, begrijpen door welke onbewuste drijfveer zij worden aangestuurd. Zij zien dat hun onbewuste overtuigingen niet de objectieve werkelijkheid zijn én dat deze overtuigingen hun kunnen beperken.

Meer weten over enneagram type 5? In de onderstaande podcast bespreken we onder andere dit menstype. De podcast is een leuke en toegankelijke manier om kennis te maken met de 9 menstypes en ons gedachtegoed.

De V-cirkel van enneagram type 5

Hieronder krijg je inzicht in de verslaving, verleiding, vermijding en de verdediging van enneagram type 5, ook wel de V-cirkel. Door bewust te worden van je onbewuste drijfveer, kun je regie pakken over je leven in plaats van in dezelfde (destructieve) patronen blijven hangen.

Verslaving: Hebzucht

Hebzucht is niets anders dan het verlangen om van alles voldoende te hebben om zelfstandig te kunnen overleven. Te allen tijde selfsupporting zijn is het hoogste doel van enneagram type 5. Wil je jezelf altijd kunnen redden zonder de hulp van anderen, dan moet je ervoor zorgen dat je voldoende energie, tijd, geld, ruimte en kennis hebt, denkt type 5. En daar gaat dan ook alle aandacht naar uit. De sport is om zeer efficiënt om te gaan met deze hulpmiddelen en niets te verspillen. Hij legt voorraadjes aan en zorgt ervoor dat hij van alles altijd genoeg heeft om zelfredzaam te zijn. Dat doet enneagram type 5 vooral door zijn kop er goed bij te houden en emoties niet te veel ruimte te geven.

Verleiding: Kennis

Als je begrijpt hoe alles werkt, kun je alles zelf oplossen en je dus altijd zelf redden in dit leven. Deze overtuiging zorgt ervoor dat dit menstype een niet te verzadigen honger naar kennis heeft. Hij wil van alles veel weten en richt zich daarbij op de feitelijke wereld. De wereld die meetbaar en waarneembaar is. De objectieve wereld dus, want daar kun je wat mee. Als je ervoor zorgt dat je altijd de volledige informatie hebt, sta je sterk. Want dan kun je altijd je mening onderbouwen en redelijk blijven. En zo voorkomt enneagram type 5 dat hij heftige reacties oproept.

Vermijding: Afhankelijkheid

Doordat hij zich richt op de buitenwereld, vermijdt enneagram type 5 dat hij te veel bezig is met zijn binnenwereld, de subjectieve wereld die veel minder goed te begrijpen is. Gevoelens en emoties zijn vaak moeilijk waar te nemen en laten zich slecht onderbouwen. Ze kosten tijd en energie en veranderen voortdurend. Daar kan de doelgerichte 5 weinig mee en blijft hij liever bij weg. Dus probeert hij te allen tijde te voorkomen dat hij afhankelijk wordt van zijn eigen emoties en die van andere mensen.

Verdediging: Terugtrekken

Toch is ook enneagram type 5 maar gewoon een mens en wordt hij – net als ieder ander – regelmatig overspoeld door emoties. Misschien zelfs wel vaker dan een ander. Doordat hij zichzelf zo overlaadt met informatie, komt alles ongefilterd bij hem binnen en daardoor heeft hij veel te verwerken. En juist omdat hij zo bang is voor emoties, ervaart hij dingen al snel als heftig. Om de boel weer op een rijtje te krijgen, trekt hij zich dan terug. Informatie wordt geordend, emoties worden verwerkt. Zo laadt de onafhankelijke 5 zichzelf op. Totdat er weer ruimte in zijn hoofd ontstaat en zijn hebzucht hem opnieuw aanzet om kennis te gaan verzamelen en onafhankelijk te blijven.

Hoe enneagram type 5 stress organiseert

Stress is iets wat je van binnen organiseert en heeft uiteindelijk weinig met omstandigheden te maken. Natuurlijk kunnen omstandigheden uitdagend zijn, maar de manier waarop jij deze omstandigheden interpreteert veroorzaakt stress. Alle 9 types binnen het enneagram organiseren op een andere manier stress met hun thema’s, zo ook enneagram type 5. 

Hieronder leggen verschillende vijven uit hoe zij stress organiseren. Ze geven een kijkje in hun binnenwereld. Het zijn echte voorbeelden uit de praktijk van enneagram type 5.

Enneagram type 5 is zelfredzaam

“Eigenlijk ben ik altijd aan het organiseren dat ik voldoende van alles heb: tijd, geld, voedsel, kennis en energie. Want met voldoende hulpmiddelen kun je het zelf redden in het leven en ben je niet afhankelijk van anderen. Denk je. Er mag niets verspild worden. Dus streeft enneagram type 5 ernaar om altijd bewust en efficiënt met alles om te gaan.

Ik weet dat dit niet de oplossing is, want de energie en tijd die daarmee overblijft, wordt direct weer gebruikt om andere dingen te gaan doen. Zo ben ik dol op aanbiedingen en koopjes. En ik kan rustig naar het andere eind van de stad rijden voor een voordeelaanbieding. Daarmee bespaar ik geld, maar het kost wel tijd. En vaak schaf ik ook dingen aan die ik helemaal niet nodig hebt, maar die misschien ooit nog weleens handig kunnen zijn. Uiteindelijk knijp je jezelf uit. Want om efficiënt te zijn moet je plannen en structuren tot in de kleinste details. En dus altijd je kop erbij houden en goed nadenken.

“Van onverwachte dingen schrik ik”

Ik ben extreem doelgericht in het managen van mijn tijd en energie. Zo zet ik op mijn werk altijd eerst mijn computer aan voordat ik mijn jas uittrek. Op die manier win je weer wat tijd. Enneagram type 5 is er eigenlijk altijd alert op hoe je de dingen zo kunt combineren en organiseren dat ze zo weinig mogelijk tijd en energie kosten. Zo blijft er weinig ruimte voor spontaniteit over. Alles is gepland en van onverwachte dingen schrik ik. Sterker nog, als er zich iets onverwachts aandient, krijg ik daar stress van. Ik heb een eigen plan en daar wil ik me aan houden om te voorkomen dat er tijd en energie verloren gaat. Dus ben ik niet echt flexibel.

Enneagram type 5 heeft sterk contact met het feit dat dingen op kunnen raken. Daar ben ik me heel erg van bewust. En omdat ik het altijd zelf wil redden in dit leven en nooit hulp wil vragen, moet ik voorraden aanleggen. Dus verzamel ik tijd, geld, kennis en energie. Ik regel dat er voldoende geld op de bank staat en heb een spaarrekening, zodat ik me altijd kan redden als zich iets onverwachts voordoet. En voordat ik aan iets begin, heb ik er goed over nagedacht. Ik bereid me goed voor om geen tijd verloren te laten gaan. Ik ben er dus altijd alert op dat ik geen tijd en energie verlies. Want dat kost iets, letterlijk en figuurlijk.

“Er mag geen tijd verspild worden”

Maar juist al dat denken en afwegen kost veel energie voor enneagram type 5. En dat is niet de bedoeling, want er moet zo veel mogelijk uit de dag gehaald worden. Daar streef ik naar. Er mag geen tijd verspild worden. Zelfs een simpele vrije dag plannen wordt daardoor nog hard werken. Aan het einde van de dag heb ik altijd het gevoel dat ik wat gemist hebt en besef ik dat er een tekort is aan alles. En dat is uitputtend. Zelfs als ik leuke dingen ga doen en wil ontspannen, moet het nog efficiënt. Doodvermoeiend. Ik hou me niet bezig met wat er wél is, en dat leidt tot een chronisch gevoel van leegte. De hebzucht naar alles wat je nodig hebt om jezelf te redden holt je op den duur helemaal uit.”

Type 5 streeft naar objectiviteit en volledigheid

“Je zult enneagram type 5 niet snel op een mening betrappen. Ik ben altijd druk bezig om zaken objectief te onderbouwen, vanuit het idee dat objectiviteit minder emoties oproept. Emoties kosten tijd en energie, en die wil ik liever vermijden. Dus streef ik bij alles naar objectiviteit.

Dat doe ik door alle informatie te verzamelen, en die te wegen en te structureren totdat ik een ons weeg. Ik zorg ervoor dat ik altijd volledig ben, dat het helemaal klopt en er geen speld tussen te krijgen is. Als iets feitelijk helemaal klopt, dan is het per definitie objectief waar. En daar streef je naar. Dat voorkomt onzinnige discussies en heftige reacties, die alleen maar tijd en energie kosten. Tenminste, dat hoop je, maar in de praktijk werkt het niet altijd zo. Als mensen bijvoorbeeld plotseling mijn mening vragen, weet ik vaak niet wat ik moet zeggen. Enneagram type 5 heeft bedenktijd nodig. En als ik dan weet wat ik ergens van vind, is het moment alweer voorbij. Ik wil het liefst altijd neutraal blijven en zo objectief mogelijk mijn mening geven.

“Het is hard werken om het compleet te maken”

Maar een mening is natuurlijk per definitie subjectief. Ik weet heel vaak niet wat ik ergens van vind. Keuzes maken kan om die reden moeilijk zijn voor enneagram type 5. Want die maak je uiteindelijk met je gevoel. En daar kom ik slecht bij. Als ik een beslissing moet nemen, ga ik informatie verzamelen. Instinctief zie ik altijd wat er ontbreekt en ik heb nooit genoeg informatie om te kunnen handelen. Het is hard werken om het plaatje compleet te maken en je krijgt het eigenlijk nooit voor elkaar. Het kost veel tijd, terwijl het nou juist de bedoeling was om tijd te besparen door volledig en objectief te zijn. Volledig willen zijn zit voor mij in alles. Bijvoorbeeld ook bij het opstellen van e-mails. Is de tekst wel goed? Is de mail volledig? Ben ik niemand vergeten? Heb ik overal aan gedacht? Staat er iets in wat heftigheid op kan roepen? Zelfs een eenvoudige e-mail kan hierdoor nodeloos gecompliceerd worden. Bovendien haal je zo alle subjectiviteit en kleur eruit.

Mensen vinden mij vaak veel te gedetailleerd. Alles wat in zo’n mailtje van mij staat is feitelijk waar, er ontbreekt niets, maar het leeft niet. Als mensen er dan op reageren, krijg je al snel een debat over de inhoud, in plaats van een voedend gesprek. Soms merk ik dat ik mensen afschrik met mijn volledigheid. Er valt weinig meer aan toe te voegen en dat gebeurt dan ook meestal niet.

“Mensen weten niet wat er in mij omgaat”

Dus wordt mijn beeld weer bevestigd dat ik alles toch zelf moet bedenken in het leven. Het streven naar objectiviteit betekent het vermijden van subjectiviteit. Enneagram type 5 praat en schrijft dan ook nauwelijks in de eerste persoon, en zegt ‘dit put je uit’ in plaats van ‘dit put mij uit’. Zo hou je als het ware afstand tot jezelf, tot je emoties en je binnenwereld. Het uitschakelen van subjectiviteit betekent ook dat mensen niet weten wat er in je omgaat. En dan gaan ze vaak juist aan je trekken, heb ik gemerkt als enneagram type 5. Dan weet je het helemaal niet meer en kun je dichtslaan. En zeker als mensen naar je gevoel vragen, kun je helemaal stilvallen. Je gaat dan nog harder nadenken, maar dat brengt je meestal ook niet verder. Al met al wordt er een hoop energie verspeeld. En terwijl je hoofd overuren maakt en vol zit, voel je je leeg van binnen. Dit put je uit. Eh, ik bedoel: dit put mij uit.”

Enneagram type 5 onderbouwt alles

“Enneagram type 5 wil te allen tijde redelijk blijven. En je hoopt dat andere mensen je voorbeeld zullen volgen. Daarom zorg je ervoor dat alles wat je zegt en doet goed onderbouwd is. Als jij precies kunt uitleggen waarom je tot een bepaalde conclusie bent gekomen of hoe iets werkt, dan hoop je minimale weerstand op te roepen en foute keuzes te vermijden. Want een foute keuze kost tijd. Maar het is onbegonnen werk, want iedere dag moet je zo veel keuzes maken. En vaak in een tempo dat te hoog ligt voor jou, omdat je er goed over na wilt denken.

“Ik wil een onderbouwd antwoord geven”

Zo volg ik een training en in die training wordt vaak een vraag aan de groep gesteld. Bij mij ontstaat dan onmiddellijk een onrustig gevoel. Wat voor antwoord verwacht de groep? En de trainer? Enneagram type 5 wil een volledig onderbouwd antwoord geven. Dus kies ik er meestal voor om tot het laatste moment te wachten met antwoorden. In de tussentijd hoor ik de antwoorden van mijn medecursisten niet, want ik zit helemaal in mijn eigen trip hard na te denken over het juiste antwoord. Als ik dan aan de beurt ben, heb ik veel informatie gemist en weet ik niet of mijn antwoord aansluit bij de rest. Of erger nog: ik geef een antwoord dat al gegeven is. Dat vind ik helemaal dom. En ook zonde, want van herhalen hou ik niet. Dat is tijdsverspilling.

Maar het zit ook in kleinere beslissingen. Moet je de reclamefolder ongelezen weggooien of staat er mogelijk iets interessants in? Is het slim om in de vergadering je mening te geven ook al weet je nog niet alles van het
onderwerp, of moet je er later op terugkomen als je je mening beter kunt onderbouwen? Je kiest voor dat laatste, want alles is beter dan ongefundeerd je mening geven. Maar dan ben je vaak te laat omdat de besluiten al genomen zijn.

Je moet consequent je kop erbij houden als je alles wilt kunnen onderbouwen. En dat is niet alleen doodvermoeiend voor enneagram type 5, maar mensen haken ook af omdat het zwaar overkomt als je alles zo serieus afweegt en onderbouwt. De spontaniteit is ver te zoeken. En je raakt er zelf ook doodmoe van.

“Ik ervaar mensen vaak als opdringerig”

Met een redelijke onderbouwing probeer je de subjectiviteit, emoties en heftige reacties te vermijden. Maar het tegenovergestelde gebeurt, want mensen willen juist je mening horen, en niet een feitelijk verhaal. Voor je het weet roept jouw redelijkheid daardoor veel onredelijkheid op. En mensen gaan allerlei persoonlijke vragen aan je stellen omdat ze willen dat je kleur bekent. Je beschrijft wat je redelijk vindt, komt met een degelijke onderbouwing, maar zegt niet wat je echt vindt. Dan gaan mensen juist proberen om in jouw binnenwereld te komen. Ik ervaar mensen vaak als opdringerig. Maar nu weet ik dat ik dat helemaal zelf organiseer. Omdat ik, als enneagram type 5, zo hard aan het nadenken ben, neem ik vaak niet echt deel. Ik zie mezelf vaak aan de zijlijn staan. Dan observeer ik mijn omgeving en doe niet echt mee. En als je je niet laat zien, word je ook niet echt gezien. Dat doet pijn, want je wilt natuurlijk wél gezien worden.

Zo bevestig je weer dat je het bij jezelf moet halen in het leven, dat er bij andere mensen niets te halen valt. Want die hou je onbewust op afstand door je rationele benadering. Op ratio bouw je geen verbinding, noch met anderen, noch met jezelf. Het blijft leeg van binnen. Uitputtend, energievretend en eenzaam.”

Type 5 richt zich op de waarneembare buitenwereld

“Als je volledig en objectief wilt zijn, is het slim om je te richten op de buitenwereld. Want die kun je waarnemen. De binnenwereld negeer je van nature. Emoties zijn niet objectief en zelden volledig, daar kun je dus weinig mee. Emoties kun je ook lastig waarnemen. Alleen als je iets feitelijk kunt waarnemen, bestaat het. En wat jij kunt waarnemen, kan een ander ook waarnemen; dat roept dus geen conflicten op. Enneagram type 5 heeft dan ook een groot talent voor waarnemen en ziet, hoort, ruikt en voelt alles.

Maar waarnemen staat vaak haaks op deelnemen. Voor waarnemen heb je afstand nodig en die is er dan ook. De afstand betekent dat je niet deelneemt en dus geen onderdeel bent van datgene wat je waarneemt. Door volop bezig te zijn met de waarneembare buitenwereld organiseer je uiteindelijk je eigen eenzaamheid.

“Als een spons zuig ik informatie op”

Ik bekijk mezelf ook vaak van een afstandje. En zie dat ook weer: hoe ik mezelf van een afstand bekijk. Zo veel afstand kan ik tot mezelf houden. Het is een veilige positie. Als een spons zuig ik alle informatie op. Alles ongefilterd waarnemen is vermoeiend en kost veel energie. Maar filteren is niet in je belang: je zou de informatie nog eens nodig kunnen hebben. Een voorraadje kennis is altijd handig, en daarom sla je alles op. Ik denk dat veel mensen die zichzelf hoogsensitief noemen gewoon een enneagram type 5 zijn. Want je overspoelt jezelf de hele dag met informatie en raakt totaal overprikkeld. Alles komt binnen. Waarnemen en observeren is je tweede natuur.

“Ik vind al snel iets heftig”

Omgekeerd is het doodeng om waargenomen te worden. Zeker negatieve emoties toon ik niet graag. Ik ben sowieso onhandig in het uiten van emoties en vind al snel iets heftig. Dat onhandige komt natuurlijk omdat je totaal voorbijgaat aan je subjectieve binnenwereld. Je weet vaak niet wat je voelt en wilt en durft je al helemaal niet te profileren. In de praktijk betekent dit dat je met regelmaat misgrijpt omdat niemand echt rekening met je houdt. Mensen hebben geen idee wat er in je omgaat en zelf sta je er ook niet bij stil. Daardoor ontstaat een innerlijke leegte bij enneagram type 5, waardoor je nog meer geneigd bent om je te richten op de waarneembare buitenwereld. Op zoek naar prikkels om de leegte te vullen.”

Enneagram type 5 verzamelt kennis

“Je hebt altijd het gevoel dat je te weinig weet omdat je het liefst alles wilt begrijpen. Als je alles begrijpt, kun je jezelf altijd redden. Dus ben je de hele dag door kennis aan het verzamelen met het idee: dan heb ik het morgen op orde en kan ik ontspannen. Het probleem is echter dat het altijd vandaag is en nooit morgen. Want je bent onverzadigbaar als het om kennis gaat. Je wilt alles weten als enneagram type 5. Het verzamelen, ook ingegeven door de hebzucht, is een vermoeiende bezigheid. Hard werken dus, met het risico dat je onderweg vergeet te genieten.

“Hoe meer ik weet, hoe veiliger ik ben”

Eenmaal gestart met het verzamelen van kennis laat je je ook lastig stoppen. Je geniet vaak niet van het proces. En je luistert niet naar je eigen emoties. Je hoofd draait op volle toeren. De manier om kennis te verzamelen is het stellen van veel vragen. ‘Waarom?’ is een veelgestelde vraag. Vragen stellen helpt om meer inzicht te krijgen, te weten hoe het zit, de ander te begrijpen, het volledig te hebben.

Niet alle kennis die enneagram type 5 verzamelt heeft nut. Het weten op zich is fijn. Hoe meer je weet, hoe veiliger je je voelt. Zo kijk ik graag naar survivalprogramma’s en ken ik alle overlevingstips uit Extreme Survival, het tv-programma van Ray Mears. En zelfs al weet je dat de kans extreem klein is dat je ooit in zo’n situatie belandt, toch is het handig om het te weten. Je weet maar nooit of je de kennis nog eens kunt gebruiken.

“Mijn vriendin voelt zich vaak ondervraagd”

De vragen zijn niet altijd bedoeld om antwoorden te horen, soms wil je ook laten zien dat je slim bent. Als je intelligente vragen stelt, denk je toch net iets meer door dan de mensen om je heen. Maar daarmee kun je
de indruk wekken dat je een betweter bent en kun je andere mensen juist het gevoel geven dat ze weinig weten. En ook al doet enneagram type 5 dit niet expres, het kan wel het effect zijn van het vele vragen.

Maar het kan ook belastend zijn voor mensen, heb ik gemerkt. Mijn vriendin voelt zich vaak letterlijk overvraagd. Het is te veel eenrichtingsverkeer. Zij moet leveren en mij steeds maar voeden. Het is geen echte uitwisseling, want jij sluit slecht aan in een gesprek. Je verzamelt meer informatie dan dat je echt samen verdiepend bezig bent. En zo ontstaat er disbalans en blijft de afstand intact. Dan heb ik antwoord op al mijn vragen en voel ik me nog steeds leeg.

“Zo hoef ik me niet te profileren”

Vragen aan de ander is ook een manier om weg te blijven bij je eigen gevoel. Zolang je de ander aan de praat houdt, hoef je jezelf namelijk niet te profileren. Het maakt ook dat je aandacht bij de ander blijft en niet naar jou gaat. Met het voortdurend vragen bevestig je het beeld dat iets niet compleet is. De ene vraag roept namelijk de andere op. En op het laatst weet je steeds minder. En soms is enneagram type 5 zo druk met het verzinnen van nieuwe vragen dat de antwoorden niet eens echt binnenkomen. Het vult dus niet. Vanbinnen blijft het leeg.”

Enneagram type 5 is onafhankelijk

“Kennis is een belangrijk middel om onafhankelijk te blijven van andere mensen en vooral van je eigen emoties. Als je begrijpt hoe het werkt in de wereld, kun je jezelf redden en onafhankelijk blijven van de emotionele wereld.

En daar is het allemaal om te doen. Kennis en andere hulpmiddelen worden dan ook gewogen op nut. Nut is de mate waarin iets bijdraagt aan onafhankelijkheid. Nut gaat voor plezier. Begrijpen is veiliger dan doorvoelen. Want emoties kosten tijd en putten uit, denkt enneagram type 5. Voor je het weet word je overspoeld door je emoties en verdwijn je. Dat is je grote angst.

“Ik blijf weg van mijn gevoel”

Ik heb ondertussen geleerd dat het juist veel tijd en energie kost om steeds maar afstand te houden tot mijn emoties. Juist dat put uit. Want je hebt natuurlijk net als iedereen emoties. Sterker nog, omdat je zo graag onafhankelijk wilt blijven van je emoties, ben je er de hele dag mee bezig. En je vindt al snel iets heftig. En je voelt je juist regelmatig overspoeld door emoties van jezelf en anderen.

Zo liet mijn man mij vlak voor de vakantie totaal onverwacht weten dat hij niet meer van mij hield. Ik kon het niet begrijpen en vroeg hem om uitleg. Hij was verliefd op een ander geworden en vond dat een teken dat onze liefde over was. Omdat ik het nu begreep, kon ik het loslaten. Maar daarbij ging ik natuurlijk helemaal voorbij aan wat het met me deed. En hoewel ik normaal graag vragen stel, viel ik nu helemaal stil. Ik wilde namelijk de antwoorden niet horen. Hoe minder ik wist, hoe rustiger het me leek als enneagram type 5.

Na een paar weken onzekerheid brak ik helemaal. Ik moest me zelfs ziek melden en ben tijdelijk bij mijn ouders gaan wonen om te herstellen. Je probeert onafhankelijk te blijven van je emoties, maar uiteindelijk kost het extra veel tijd en energie als je er geen ruimte voor maakt, weet ik nu. Omdat je mensen niet echt laat zien wat je voelt, geef je niemand echt de kans om dichtbij te komen. Je ontvangt daardoor weinig.

“Hulp aannemen vind ik lastig”

Eigenlijk wil je je met niemand verbinden, want je wilt onafhankelijk blijven. Je laat niemand toe. Hulp vragen komt in je woordenboek al helemaal niet voor. Dat zou namelijk betekenen dat je niet zelfredzaam bent. Als je al met een hulpvraag komt, is het de bedoeling dat je een tip krijgt, zodat je het alsnog weer zelf op kunt lossen. Hulp aannemen is lastig voor enneagram type 5, want dan word je afhankelijk en sta je in de schuld. Voor je het weet doet de ander een beroep op je op een moment dat het je totaal niet uitkomt. Dat gaat je tijd en energie kosten en dat wil je te allen tijde voorkomen. Deze instelling leidt tot eenzaamheid en bevestigt het beeld dat je alles alleen op moet lossen.

Doordat je zo onafhankelijk blijft van je gevoel, wordt het steeds leger vanbinnen en ben je snel van slag als dingen niet gaan zoals je bedacht had.”

Enneagram type 5 blijft onzichtbaar

“Waarnemen is leuk, maar waargenomen worden probeert enneagram type 5 te vermijden. Je wilt vooral niet dat mensen je emoties zien. Voor je het weet slaan ze een arm om je heen, gaan ze zich met je bemoeien en word je afhankelijk van ze.

Maar de emoties zijn er natuurlijk wel. Ik ben juist heel erg gevoelig, maar mijn gevoelens laat ik liever niet zien. Die verwerk ik in je eentje. Me opladen doe ik bij mezelf. Het liefst uit het zicht van andere mensen.

Een tijdlang moest ik voor mijn werk iedere dag anderhalf uur heen en weer rijden. Dat vond ik heerlijk. Alle emoties van de dag kon ik rustig verwerken en als ik thuiskwam was ik helemaal opgeladen. Omdat je de hele dag door informatie opslurpt, is je hoofd soms overvol en raak je makkelijk overprikkeld. Juist daardoor ben je snel emotioneel. Er is zo veel te verwerken. Op de meest onverwachte momenten voel je tranen opkomen. Dan moet je je even terugtrekken om de boel weer op een rijtje te zetten. Orde scheppen in de chaos. Oplaadtijd heb je echt nodig en die moet je inplannen. Dat kan van alles zijn: een uurtje sporten, even met een koptelefoon op muziek luisteren of je verschuilen achter een krant. Tijd waarin je even niet gestoord wordt door anderen. Maar niet te lang, want anders ga je weer te veel voelen.

“Afwezig aanwezig zijn is mijn specialiteit”

Ik kan me trouwens ook heel goed terugtrekken in gezelschap. Afwezig aanwezig zijn is mijn specialiteit. Ik zit dan helemaal in mijn eigen wereldje, maar knik op het juiste moment of lach mee als het moet. Niemand ziet dat ik eigenlijk niet echt aanwezig ben. Als je je even hebt teruggetrokken, kun je er weer tegenaan en weet je weer wat je ergens van vindt. Vanuit het oogpunt van efficiency is enneagram type 5 ook een kei in doseren en het gelijkmatig verdelen van de energie. Je trekt je even terug als de situatie te heftig wordt en voorkomt zo dat die te veel aandacht vraagt, en dus te veel tijd in beslag gaat nemen. Maar het gelijkmatig verdelen leidt ook tot afvlakken, en uiteindelijk tot kleurloosheid. Mensen hebben geen idee wat er in je omgaat en kunnen je dus ook niet helpen. Dat is eenzaam en dat gaat wringen. Je negeert je eigen binnenwereld en regelt onbewust dat andere mensen jouw binnenwereld ook negeren. En uiteindelijk sta je met lege handen.”

Patronen doorbreken bij de V-cirkel Academie

Enneagram type 5 heeft met zijn overtuigingen mooie kwaliteiten. Denk aan redelijk, objectief, efficiënt en onafhankelijk zijn. Maar diezelfde overtuigingen zorgen ook voor een hoop stress en kwaliteiten kunnen valkuilen worden. Zeker mensen die niet bewust zijn van hun onbewuste patronen maken het leven onnodig ingewikkeld.

Het kan ook anders. Onze academie helpt mensen bewust worden en persoonlijk groeien. Het enneagram is hierbij een belangrijk uitgangspunt, maar daar blijft het niet bij. Wij helpen je met het doorbreken van onbewuste patronen zodat je meer vrijheid ervaart en in balans bent. Nieuwsgierig geworden naar welke V-cirkel jou aanstuurt en welk enneagram type jij bent? Boek dan een drijfverenscan en kom erachter hoe jij interpreteert.

Lees ook over de andere enneagram types:

Enneagram type 1Enneagram type 2Enneagram type 3Enneagram type 4
Enneagram type 6Enneagram type 7Enneagram type 8Enneagram type 9

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *