De V-cirkel van enneagram type 3 – Inzicht in de onbewuste drijfveer

HV-VCIRKEL0045
Bewustworden / Enneagram

De V-cirkel van enneagram type 3 – Inzicht in de onbewuste drijfveer

Enneagram type 3 uitgelegd

Het enneagram definieert 9 verschillende persoonlijkheidstypes, waarbij elk type nauwkeurig beschrijft hoe een individu functioneert. Dit artikel geeft inzicht in het ideaalbeeld, de V-cirkel en de stressfactoren die van invloed zijn op enneagram type 3. Door dit te begrijpen, kun je een beter begrip krijgen van hoe type 3 het leven ervaart en betekenis geeft.

Het ideaalbeeld van enneagram type 3 is alsvolgt:

“Als ik mijn doelen haal en veel presteer in dit leven, dan ben ik succesvol en word ik erkend door andere mensen. Dan hoef ik mijn eigen falen niet onder ogen te komen.”

Drieën die hun automatische piloot en V-cirkel kennen, begrijpen door welke onbewuste drijfveer zij worden aangestuurd. Zij zien dat hun onbewuste overtuigingen niet de objectieve werkelijkheid zijn én dat deze overtuigingen hun kunnen beperken.

Meer weten over enneagram type 3? In de onderstaande podcast bespreken we onder andere dit menstype. De podcast is een leuke en toegankelijke manier om kennis te maken met de 9 menstypes en ons gedachtegoed.

De V-cirkel van enneagram type 3

In de alinea’s hieronder wordt nadere uitleg gegeven over de V-cirkel van enneagram type 3. Hierin wordt beschreven hoe de verslaving, verleiding, vermijding en verdedigingsmechanismen van dit type werken. Door je bewust te worden van je onbewuste drijfveren, kun je de regie over je leven terugpakken en jezelf bevrijden van destructieve patronen.

Verslaving: Bedrog

Alles is maakbaar, denkt enneagram type 3. Als je je maar inspant, krijg je alles jouw richting uit. Willen is kunnen. En dat klopt natuurlijk niet. Ook een 3 kan het gras niet harder laten groeien en kan niet voorkomen dat hij oud wordt. Maar dit bedrog geeft hem wel een enorme drive om veel neer te zetten. Met name in de buitenwereld, want juist daar kun je veel naar je hand zetten. En zolang je daar druk mee bent, hoef je je aandacht niet te richten op de binnenwereld, die veel minder maakbaar is. Daar blijft dit type liever bij weg.

Verleiding: Succes

Nog een voordeel van veel neerzetten in de buitenwereld is dat je succes zichtbaar wordt. En dat is fijn voor enneagram type 3, die het graag goed doet in de ogen van anderen. Veel doen en haalbare doelen stellen, is zijn recept voor succes. Hoe meer doelen je haalt, hoe meer vinkjes je kunt zetten en hoe meer je waard bent, denkt type 3. Want zijn eigenwaarde ontleent dit type aan zijn prestaties.

Vermijding: Falen

Je doelen niet halen of imagoschade oplopen is hetzelfde als falen voor enneagram type 3. Maar hier lang bij stilstaan is niet zijn stijl. Liever gaat hij snel door naar een volgend doel om weer een succesje neer te zetten. De faalervaring ziet hij als een leerervaring of hij geeft zijn falen een positieve draai, zodat het toch nog een succesje lijkt. Ziet de 3 een faalervaring aankomen, dan stelt hij flexibel zijn doelen bij. Falen is slecht voor zijn imago.

Verdediging: Identificatie

Als je veel doelen wilt halen, en sterker nog, daar je bestaansrecht aan ontleent, moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk hobbels tegenkomt op weg naar je doel. Door zich met alles en iedereen te identificeren, hoopt enneagram type 3 draagvlak te creëren en weerstanden voor te zijn. Hij verandert makkelijk van kleur als dat nodig is om zijn doelen te bereiken en bouwt liever aan zijn imago dan aan zijn identiteit. Want de buitenwereld is zijn terrein. Daar kun je veel neerzetten en dat is belangrijk voor iemand die denkt dat hij is wat hij presteert!

Hoe enneagram type 3 stress organiseert

Stress is iets wat je van binnen organiseert en heeft uiteindelijk weinig met omstandigheden te maken. Natuurlijk kunnen omstandigheden uitdagend zijn, maar de manier waarop jij deze omstandigheden interpreteert veroorzaakt stress. Alle 9 types binnen het enneagram organiseren op een andere manier stress met hun thema’s, zo ook enneagram type 3. 

Hieronder leggen verschillende drieën uit hoe zij stress organiseren. Ze geven een kijkje in hun binnenwereld. Het zijn echte voorbeelden uit de praktijk van enneagram type 3.

Enneagram type 3 presteert veel

“Je bent wat je presteert. Dat is wat we heilig geloven. Je hele identiteit hangt af van je prestaties. Dus als je niets presteert heb je geen identiteit. En ben je niets waard. Veel presteren betekent veel doen voor enneagram type 3. En vooral: veel neerzetten in de buitenwereld, want daar kun je successen halen en een positief imago neerzetten. De buitenwereld is maakbaar, en eerlijk gezegd is alles voor ons maakbaar. Als je je maar voldoende inspant, krijg je alles voor elkaar. 

“Ik wil laten zien dat ik veel kan neerzetten”

Willen is kunnen. Daar gelooft enneagram type 3 heilig in. Als mensen zeggen: ‘Dat lukt nooit’, motiveert mij dat juist om in actie te komen. Wedden dat het mij wel lukt? Ja, ik ben competitief, wil graag de beste zijn. En ik vergelijk mezelf dus ook steeds met anderen. Wie is hier de beste en kan ik daar overheen? Ik heb een enorme bewijsdrang. Ik wil me laten gelden en laten zien dat ik veel kan neerzetten. Dat alles mij lukt.

De kick zit erin dat je de dingen jouw richting uit krijgt. Dat geeft je het veilige gevoel dat je altijd kunt overleven. Dat je de touwtjes in handen hebt en sterker bent dan de realiteit. Want die kun je naar jouw hand zetten. Maar daar moet je wel hard voor werken. En gelukkig doe ik dat graag. Een dag niets doen voelt als falen, want dan heb je niets gepresteerd. 

“Een dagje niets doen dient een doel”

Als ik al eens een dag niets doe, heeft dat een doel. Dan bedenk ik dat het goed is om mijn rust te pakken, want dan kan ik er daarna weer extra hard tegenaan. Dus dient een dagje niets doen uiteindelijk ook weer een doel: het verbetert de prestatie. Of ik werk op zo’n rustdag een stapel post weg, lees een boek omdat iedereen het erover heeft en ruim mijn kledingkast op. Of ik ga bellen en werk even een lijst mensen af aan wie ik door mijn harde werken slecht toegekomen ben. Mijn omgeving maak ik wijs dat ik dat lekker vind, even in alle rust mensen bellen of een kast opruimen, maar de bedoeling is gewoon dat ik bezig blijf. En weer een paar vinkjes kan zetten. 

“Ik doe meerdere dingen tegelijk”

Zomaar tijd verdoen is geen optie voor enneagram type 3. Ik organiseer en plan mijn dagen strak en zorg ervoor dat ik zo veel mogelijk kan doen in zo weinig mogelijk tijd. In veel dingen tegelijk doen ben ik dan ook goed. Ik heb mijn keuken zelfs zo gebouwd dat ik kan koken en tegelijkertijd mijn gasten kan vermaken. Dan kunnen ze meteen toekijken hoe ik nonchalant de heerlijkste gerechten op tafel tover. Toch weer een succesje.

Als ik met mijn gezin in de tuin ben, zitten zij lekker op een stoel terwijl ik onkruid wied of even de heg snoei, en als ik in de auto zit, werk ik altijd mijn telefoontjes af. Meerdere dingen tegelijk doen is voor mij heel normaal. Doen, doen, doen. Daar gaat mijn leven over. Niet voelen, maar doen.

“Ik kan weinig met negatieve gevoelens”

Als je altijd maar presteert, hoef je niet stil te staan bij je binnenwereld. Je bent zo druk met het mechanisch afvinken van je prestaties dat je daar niet eens aan toekomt. En dat is precies de bedoeling. Want voelen is eng voor enneagram type 3. Voor je het weet kom je negatieve gevoelens tegen en die kun je niet gebruiken. Die kosten alleen maar tijd en vooral: je kunt er zo weinig mee. Je wilt tastbare resultaten kunnen neerzetten, kunnen afvinken, scoren in de buitenwereld, want dat levert de erkenning op waar je zo naar snakt. Maar op den duur geeft dat vinken om het vinken totaal geen voldoening meer. Het is uitputtend. Je bent maar aan het leveren en werken en gaat door als een kip zonder kop. Omdat je zo gehecht bent aan het leveren, is er ook helemaal geen ruimte om iets te ontvangen.

“Ik ben altijd onderweg”

Dus laad je je veel te weinig op. Je bent altijd onderweg en kunt niet gewoon eens in het hier en nu zijn of ontspannen. En uiteindelijk komen je negatieve emoties er toch een keer uit. Want emoties zijn niet maakbaar helaas. Omdat je totaal opbrandt van dat rennen en vliegen, steven je regelrecht af op een burn-out. Je lichaam stopt je of je krijgt paniekaanvallen. Zo werk je rechtstreeks naar je falen toe als enneagram type 3. Want dan kun je niets meer neerzetten.”

Enneagram type 3 stelt haalbare doelen

“Ik heb altijd doelen. Ze geven me richting en houvast. En ik ontleen er mijn gevoel van eigenwaarde aan. Hoe meer doelen ik haal, hoe meer ik waard ben. Als ik geen doel heb, verzin ik er een. Anders weet ik niet wat ik moet doen. De sport is om op een dag zo veel mogelijk doelen te halen. Want dan kun je veel vinkjes zetten en scoren.

“Het moet lukken”

Dus is het slim om haalbare doelen te stellen. Het kenmerk hiervan is namelijk dat je ze altijd haalt. Succes verzekerd! Je legt de lat precies zo hoog dat het wel uitdagend blijft maar je je doel gegarandeerd haalt. Dan kan iedereen zien dat jij het toch maar weer voor elkaar hebt gekregen. Het ziet er spannender uit dan het is, want jij weet allang dat je je doel gaat halen. Enneagram type 3 neemt geen enkel risico. Daarin zijn we heel berekenend. Het moet lukken, anders faal je, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom zijn we ook zo dol op kortetermijndoelen. Die kun je snel bereiken en dan kun je snel vinkjes zetten.

“Het doel moet snel te behalen zijn”

We gaan niet voor langetermijndoelen, daar zitten veel te veel risico’s aan. Er kan onderweg van alles misgaan, dus weet je nooit of het haalbaar is. Het doel moet snel te behalen zijn. En het liefst concreet en zichtbaar zijn. Voor jezelf en de buitenwereld, want die moeten zien wat jij allemaal neerzet. Als je je doel behaald hebt, ga je weer op weg naar het volgende doel. We zijn hierbij ontzettend strategisch. Als je merkt dat je het doel niet gaat halen, stel je het heel subtiel bij. Zodat het toch nog een succesje lijkt. Omdat je altijd voor haalbare doelen gaat, werk je vaak net onder je niveau. Je speelt op safe als enneagram type 3.

“Ik ben altijd strategisch bezig”

Je doet wat je kunt en niet wat je wilt. Dus kun je zomaar een leven lang heel succesvol zijn in alles wat je doet, maar te weinig gedaan hebben wat je echt wilde. Een megarisico. Omdat je altijd maar bezig bent met doelen halen, vraag je je niet af wat je echt wilt. Je bent te druk met dingen neerzetten in de buitenwereld. Succes is verslavend, maar ook doodvermoeiend. Door alleen maar bezig te zijn met haalbare doelen, ben je altijd strategisch bezig. 

“Mijn contacten worden functioneel”

Als iets of iemand je dichter bij je doel brengt, haak je aan. Zo niet, dan haak je af. Contacten worden functioneel en je mist op het laatst de verdieping in jezelf, maar ook in je relaties. Alles blijft oppervlakkig bij enneagram type 3 en als het tegenzit, verlies je behalve jezelf ook andere mensen. Je geeft jezelf geen kans om voor je dromen te gaan en hebt geen langetermijn-passie. Dat voelt leeg en om die leegte te vullen jaag je maar weer een volgend doel na. Totdat je niet meer kunt. Want de verhouding tussen leveren en ontvangen wordt steeds schever. En daar loop je helemaal op leeg. Soms zelfs zo erg dat je niet meer kunt functioneren. En dat is pas echt falen.”

Enneagram type 3 identificeert zich met de omgeving

“Eigenlijk wil je de hele dag door met iedereen in verbinding zijn, omdat je denkt dat er dan geen wrijvingen zullen ontstaan. En dat is belangrijk, want tegenstand kun je niet gebruiken als je veel wilt bereiken. Je checkt even hoe iemand zich voelt, wat iemand vindt van een bepaald plan en vooral ben je bezig om te kijken of mensen nog met jou in contact zijn. Of ze je eigenlijk nog waarderen. Die waardering heb je nodig. Daar draai je op.

“De ander voelt zich hopelijk begrepen”

Enneagram type 3 meet daarom de hele dag door de temperatuur. Je ziet dat een collega veel loopt te klagen en zegt meelevend: ‘Je ziet er moe uit.’ ‘Klopt,’ zegt die collega, ‘ik ben ook moe, ik vind het zwaar op dit moment. Sinds het beleid verscherpt is heb ik veel extra werk.’ Onmiddellijk ga je mee. ‘Ja,’ zeg je begripvol, ‘er wordt veel van ons gevraagd. Ik kan me voorstellen dat je moe bent, want er ligt veel op je bordje. Maar het einde is in zicht. Maar ik begrijp helemaal hoe je je voelt hoor,’ benadruk je nog eens, terwijl je hem op de schouders slaat, ‘ik vind het ook pittig.’

Door me onmiddellijk te identificeren met de ander, wordt het een probleem van ons samen. We zijn verbonden met elkaar en de ander voelt zich hopelijk begrepen. Dat werkt ook meestal zo. Bovendien weet ik dat mensen het fijn vinden om serieus genomen te worden. En vaak zwakken ze dan zelf hun probleem wel weer af. ‘Ach ja,’ zegt die collega dan, ‘het is inderdaad nu even bikkelen, maar het einde is in zicht.’

“Als een kameleon verander ik van kleur”

Ook dat is fijn, want je kunt niet veel met mensen die lang in hun problemen blijven hangen. Niet veel later kom ik een collega tegen die fluitend over de gang loopt. ‘Zo, jij hebt het naar je zin’, zeg ik dan met een lach. ‘Gaat-ie lekker?’ ‘Top,’ zegt die collega dan, ‘kan niet beter. Ik heb net een nieuwe klant binnengehaald. Goed dat het beleid hier verscherpt is en we allemaal een tandje harder moeten lopen. Daar worden we allemaal alerter van.’ ‘Helemaal mee eens’, hoor ik mezelf zeggen. Terwijl ik het een uur geleden helemaal eens was met de collega die zich overbelast voelde.

Zo gaat het de hele dag bij enneagram type 3. Het gebeurt voordat ik er erg in heb. Je begrijpt iedereen en sluit in een split second aan. Als een kameleon verander je van kleur. De omgeving bepaalt welk masker jij opzet. Ik kan echt in paniek raken als ik merk dat ik met sommige mensen niet verbonden ben. Mijn deur staat ook altijd open, waardoor ik weer veel te veel gestoord word en aan mijn werk slecht toekom. Het kost gewoon bakken met tijd.

Maar je draait op die verbinding, je haalt er je waardering uit. En ook thuis gaat het gewoon door. Ik identificeer me met m’n zoon en m’n dochter. Dat wordt trouwens wel lastig, want ze willen dat ik stelling neem nu ze wat ouder worden, en dat is lastig voor mij. Want dan moet ik snijden en verlies ik de verbinding. Maar dat ik door niet te snijden ook mensen verlies, wordt me steeds duidelijker.

“Ik ben wat mijn omgeving is”

Mensen vinden me ongrijpbaar. Ik ben wat mijn omgeving is. Want ik identificeer me niet alleen met de mensen in mijn omgeving, maar ook met mijn status en imago. Ik ben wat ik presteer, en dus praat ik graag over mijn prestaties. Mijn werk, mijn rol als bestuurder van de wijkvereniging of wat ik in mijn huis heb gedaan. Het imago van iemand die veel neerzet, wordt dan mijn identiteit. Zo speel ik de hele dag vele rollen en vraag ik me aan het einde van de dag af wie ik nou eigenlijk zelf ben. Het is keihard werken voor enneagram type 3 om alle informatie die je op een dag verzamelt met elkaar te verbinden. En te onthouden tegen wie je wat hebt gezegd. 

Als je de hele dag door de omgeving aan het scannen bent, verlies je de verbinding met jezelf, weet je niet goed wie je zelf bent en wat jij echt wilt. Dat voelt leeg. Bovendien gaan mensen je op het laatst ongeloofwaardig vinden en vragen ze zich af waar jij nou echt voor staat. Je krijgt het gevoel dat je zelf geen echte identiteit hebt. Dat voelt natuurlijk als falen. Een gevoel waar je niet bij stil wilt staan. Dus zoek je weer naar geruststelling en erkenning in de buitenwereld door je met alles en iedereen te identificeren. En raak je jezelf steeds meer kwijt.”

Enneagram type 3 is succesvol

“Ontzettend belangrijk is wat de buitenwereld van je vindt, want die moet jou de erkenning geven die je jezelf zo moeilijk geven kunt. Je wilt het goed doen in de ogen van anderen en je meet je succes af aan hun reacties. Doodvermoeiend. Want je moet de hele dag door scannen welk gedrag het meeste succes gaat opleveren. Daar stem je je doen en laten op af als enneagram type 3.

“Ik denk in kansen en mogelijkheden”

Natuurlijk heb je eigen doelen en een richting voor ogen. Je denkt altijd in kansen en mogelijkheden en weet eigenlijk best wat je wilt. Maar toch check je altijd of iets goed gaat vallen. Want het moet wel lukken wat jij gaat neerzetten. Je wilt wel zeker weten dat het een succes wordt en dat de buitenwereld positief gaat reageren. En hoe meet je dat? Wat de een geweldig vindt, kan de ander immers afkeuren. Ga er maar aan staan! Het is uitputtend omdat je het nooit goed kunt doen in ieders ogen. 

“Zo nonchalant mogelijk mijn succes delen”

Maar afkeuring en afwijzing wil je voorkomen als enneagram type 3, want dan faal je. Dus probeer je zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken voor jouw plannen. Je bent nu eenmaal gehecht aan het imago van iemand die succesvol is. Daarom streef je dat na. Het beste werkt het om zo nonchalant mogelijk je successen te delen. Alsof het je geen enkele moeite kost om iets neer te zetten. Dat is ook onderdeel van het succesverhaal: je doet het gewoon even.

“Alles draait om mijn imago”

Je straalt uit dat het je makkelijk afgaat. Maar als het beter is voor je imago, kun je ook het accent leggen op de inspanning die het gekost heeft. Dat het niet meeviel, dat je veel hobbels hebt moeten overwinnen, maar dat het je toch maar mooi gelukt is. Omdat alles om je imago draait, geef je geen persoonlijke grenzen en behoeften aan, want deze kunnen je imago schaden. Dus ga je soms mee met mensen, terwijl je er totaal niet achterstaat.

“Ik beoordeel mezelf op basis van succes”

Je doet alles om falen te voorkomen. Mensen weten daarom niet goed wie je nu echt bent en wat je echt van de dingen vindt. Je weet het zelf ook vaak niet. Het enige wat je weet is dat je jezelf beoordeelt op basis van het succes dat je neerzet. Je gaat jezelf steeds meer missen en ook met andere mensen bouw je geen echt persoonlijk contact op. En als je je succes dan haalt, sta je er nauwelijks bij stil en kun je het met niemand echt vieren. Je zet een vinkje en gaat weer op naar het volgende succes. Dus is het niet eens vervullend om succesvol te zijn. Integendeel, het is doodvermoeiend, vooral omdat je jezelf helemaal inlevert en zelfs weggeeft. Erger kun je niet falen.”

Enneagram type 3 organiseert draagvlak

“Op weg naar je doel kun je geen oponthoud gebruiken. Dus scan je je omgeving altijd om eventuele weerstanden voor te zijn. Je checkt nonchalant waar iedereen staat, welke positie mensen hebben en wie je waarvoor in zou kunnen schakelen. Wie gaat er meewerken, wie gaat er tegenwerken. Waar zitten de hobbels en hoe werk ik die zo snel mogelijk weg. Je wilt weten wie er gaat bijdragen aan je doel. Als het nodig is, investeer je extra in het contact met mensen om ze jouw kant uit te krijgen. Je masseert hier en daar wat in. Luncht een keer met iemand die aanvankelijk weinig voelt voor jouw plannen om hem alsnog mee te krijgen. Slaat bruggen om conflicten voor te zijn en organiseert dus draagvlak. Zodat je op weg naar je doel zo min mogelijk weerstand tegenkomt.

“Dan werken ze me later minder tegen”

In de praktijk betekent dit dat enneagram type 3 heel veel functionele gesprekken voert. Ik heb eigenlijk altijd een verborgen agenda: een doel. Daardoor ontstaat er nooit echt contact. Het is puur strategisch. Zo leerde ik ooit van mijn coach dat ik meer oog moest hebben voor het proces. Sindsdien vraag ik maandagmorgen aan iedereen hoe zijn of haar weekend is geweest. Maar het interesseert me eerlijk gezegd geen bal, want ik wil gewoon aan het werk. Maar omdat het draagvlak creëert, doe ik het trouw. Mensen waarderen het en door ze aan je te binden, werken ze later minder tegen.

“Ik ga over mijn eigen grenzen heen”

De bedoeling is dat je elk risico op weerstand vermijdt en dus zorg je er gewoon voor dat mensen met je mee zullen gaan. Opnieuw ben je keihard aan het werk om met alles en iedereen in verbinding te zijn, met het doel om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Je gaat over je eigen grenzen heen en bent eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in iemand zolang hij bij draagt aan jouw doelen.

“Veel contacten hebben is handig”

Zelfs een avondje met vriendinnen op pad gaan heeft voor enneagram type 3 als doel dat het nuttig is om weer even bij te praten. Want het moet altijd nut hebben. Je weet nooit of je elkaar nog eens kunt gebruiken. Het moet altijd iets opleveren. Zo zit ik in allerlei netwerken. Ik geniet er nauwelijks van, maar zie het puur als een investering. Veel contacten hebben is namelijk altijd handig. Je kunt maar nooit weten of je elkaar nog eens nodig hebt. En het is goed dat zij weten waar jij mee bezig bent. Door zo met anderen bezig te zijn, is er geen ruimte voor de ontwikkeling van je eigen identiteit.

“Ik ben eigenlijk hartstikke eenzaam”

Omdat alles een doel heeft, mis je het echte contact. Terwijl je je omringt met mensen en druk bent met het organiseren van draagvlak, ben je eigenlijk hartstikke eenzaam en voel je je met niemand echt verbonden. Je hebt dan dus weer gefaald. Terwijl het eruitziet alsof je met alles en iedereen verbonden bent, speel je de meeste tijd een rol. Het is keihard werken en soms verlang ik ernaar om gewoon alleen te zijn, want het lukt me niet om bij mezelf te blijven in contact met anderen. Maar alleen zijn is doodeng. Want wie draagt jou dan?”

Enneagram type 3 houdt het tempo hoog

“Hoe hoger je tempo ligt, hoe meer je kunt doen. En dat is fijn voor enneagram type 3, want dan kun je veel vinkjes zetten. Alles moet zo snel en efficiënt mogelijk. Zo las ik eens dat je van twintig minuten zonnen per dag net zo bruin wordt als van een hele dag bakken. Dus zon ik altijd heel efficiënt. Twintig minuten op mijn rug en dan twintig minuten op mijn buik. Vinkje!

“Stilstaan betekent niet leveren”

Je probeert minimaal tijd te verliezen en de tijd die je hebt zo nuttig mogelijk te besteden. Je hebt ook geen tijd om rustig aan te doen, want door je proactieve houding trek je van alles naar je toe. Zo regel je dat je altijd iets te doen hebt. Je vinkt iets af op het lijstje en er komt alweer iets bij. Als het stil dreigt te vallen, heb je alweer een plan gemaakt. Want stilstaan betekent niet leveren en dat is hetzelfde als falen. Als je geen richting hebt faal je al. Dus ben je altijd op weg naar je volgende doel. 

“Het gevoel van eigenwaarde is eraan gekoppeld”

Om het tempo hoog te houden moet enneagram type 3 altijd positief zijn. Beren op de weg schiet je af, negatieve invloeden hou je buiten en mensen die dwarsliggen of jouw doel saboteren, omzeil je of werk je eruit. Ik ben altijd opgejaagd, want ik heb geen tijd te verliezen. Je houdt de vaart erin. Want hoe meer je presteert, hoe meer je waard bent. Je hele gevoel van eigenwaarde is eraan gekoppeld. Echt genieten van een succesje doe je niet, want ook dat kost tijd. 

“Geen tijd voor diepgang”

Omdat alles snel moet, is er ook geen tijd voor diepgang en geniet je niet van het proces. Door altijd snel bezig te zijn, alles als doel te zien, ontspan je eigenlijk nooit en leef je bijna nooit in het hier en nu. Daarbij verlies je mensen omdat je ze niet meeneemt in het proces. Je geeft anderen geen tijd en ruimte om überhaupt iets te doen. Anderen doen het al snel te langzaam in jouw optiek, en dus trek je het weer naar je toe of jaag je hen op.

“Dan buig ik het gesprek zo snel mogelijk om”

Door dat hoge tempo sta je ook niet stil bij jezelf. Onlangs vroeg een heel goede collega aan mij: hoe gaat het nu eigenlijk met jou? Dan sta je met je mond vol tanden als enneagram type 3. Dan realiseer je je dat je eigenlijk niet weet hoe het echt met je gaat en buig je het gesprek heel geraffineerd zo snel mogelijk om. Je verlegt de aandacht naar de ander. Stilstaan bij wat je voelt kost tijd en is eng, want je weet maar nooit wat je tegenkomt. Dus hou je altijd je tempo hoog en vertraag je nooit. Maar juist omdat je geen aandacht geeft aan je binnenwereld, werk je rechtstreeks naar je falen toe, want je verliest het contact met anderen en jezelf. Je doet alles op een staccato-achtige manier en laat steken vallen door je te hoge tempo.”

Enneagram type 3 is flexibel

“Bij alles wat je doet, hou je altijd je doel voor ogen, maar je toont je flexibel. Je beweegt met iedereen en alles mee en doet nooit moeilijk. Maar het is schijn, want op het moment dat je doel in gevaar komt, is er van de flexibiliteit weinig meer over. Dan kun je zelfs star en hard worden.

“Principes kosten tijd”

Want je eist van de mensen in je omgeving ook dat ze flexibel zijn en dat betekent: meewerken en vooral niet tegenwerken. Eigenlijk stel ik me vooral soepel op in de hoop dat andere mensen dat dan ook doen. Want als iedereen flexibel is, kunnen we nog veel meer neerzetten en kun je mensen makkelijker jouw kant uit krijgen. Principes kosten tijd. Daarom ben ik niet al te principieel, maar vooral praktisch als enneagram type 3.

“Ik kan met iedereen meebewegen”

Zo train ik op dinsdagavond altijd met mijn hardloopgroep, maar ik laat het rustig afweten als ik voor mijn werk een belangrijke vergadering heb. Ook met afspraken ben ik flexibel. Ik weeg ze altijd op nut: wat levert het meeste op? Het voordeel van flexibel zijn is dat je met iedereen kunt meebewegen. Daardoor roep je minimale weerstand op. Maar juist omdat je met iedereen meebeweegt, word je steeds ongeloofwaardiger.

“Het liefst wil ik ook ergens voor staan”

Wie ben je nou echt? Als je altijd maar flexibel bent, ontwikkel je geen eigen identiteit. Je vraagt je niet af wat je zelf wilt, maar wat praktisch is. En dat is alles wat je dichter bij je doel brengt. Aan je eigen ontwikkeling kom je niet toe. Enneagram type 3 waait met alle winden mee om maar te scoren, en verliest uit het oog waar ze zelf voor staan. Je kunt jezelf op het laatst helemaal kwijtraken en dan weet je echt niet meer wat je ergens van vindt. Dan bereik je het ultieme falen. Want het liefst wil je ook ergens voor staan en een mening hebben. En je vindt jezelf niet leuk, want je wilt geen meeloper of kameleon zijn. Dat is namelijk slecht voor je imago.”

Patronen doorbreken bij de V-cirkel Academie

Enneagram type 3 heeft met zijn overtuigingen mooie kwaliteiten. Denk aan praktisch, doelgericht, flexibel en begripvol. Maar diezelfde overtuigingen zorgen ook voor een hoop stress en kwaliteiten kunnen valkuilen worden. Zeker mensen die niet bewust zijn van hun onbewuste patronen maken het leven onnodig ingewikkeld.

Het kan ook anders. Onze academie helpt mensen bewust worden en persoonlijk groeien. Het enneagram is hierbij een belangrijk uitgangspunt, maar daar blijft het niet bij. Wij helpen je met het doorbreken van onbewuste patronen zodat je meer vrijheid ervaart en in balans bent. Nieuwsgierig geworden naar welke V-cirkel jou aanstuurt en welk enneagram type jij bent? Boek dan een drijfverenscan en kom erachter hoe jij interpreteert.

Lees ook over de andere enneagram types:

Enneagram type 1Enneagram type 2Enneagram type 4Enneagram type 5
Enneagram type 6Enneagram type 7Enneagram type 8Enneagram type 9

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *