De V-cirkel van enneagram type 6 – Inzicht in de onbewuste drijfveer

HV-VCIRKEL0045
Bewustworden / Enneagram

De V-cirkel van enneagram type 6 – Inzicht in de onbewuste drijfveer

Enneagram type 6 uitgelegd

Het enneagram definieert 9 menstypes waarvan één enneagram type tot op de millimeter uitlegt hoe jij in elkaar zit. In dit artikel krijg je inzicht in het ideaalbeeld, de V-cirkel en de oorzaken van stress van enneagram type 6. Het gaat je een goed beeld geven van hoe een type 6 het leven interpreteert en betekenis geeft.

Het ideaalbeeld van enneagram type 6 is alsvolgt:

“Als ik loyaal ben aan anderen en inspeel op hun verwachtingen, dan ben ik veilig. Dan hoef ik niet op mezelf te vertrouwen en kan ik wegblijven bij mijn eigen onzekerheid.”

Zessen die hun automatische piloot en V-cirkel kennen, begrijpen door welke onbewuste drijfveer zij worden aangestuurd. Zij zien dat hun onbewuste overtuigingen niet de objectieve werkelijkheid zijn én dat deze overtuigingen hun kunnen beperken.

Meer weten over enneagram type 6? In de onderstaande podcast bespreken we onder andere dit menstype. De podcast is een leuke en toegankelijke manier om kennis te maken met de 9 menstypes en ons gedachtegoed.

De V-cirkel van enneagram type 6

Hieronder krijg je inzicht in de verslaving, verleiding, vermijding en de verdediging van enneagram type 6, ook wel de V-cirkel. Door bewust te worden van je onbewuste drijfveer, kun je regie pakken over je leven in plaats van in dezelfde (destructieve) patronen blijven hangen.

Verslaving: Angst

Enneagram type 6 voelt de hele dag een soort onrust die moeilijk te verklaren is. Alsof er altijd gevaar dreigt en er iets mis kan gaan. Dat gevoel maakt hem angstig en alert. Blijkbaar moet hij op zijn hoede zijn. Die innerlijke onrust en onzekerheid zorgt ervoor dat type 6 het lastig vindt om op zichzelf te vertrouwen. Liever zoekt hij zijn veiligheid en houvast in de buitenwereld.

Verleiding: Veiligheid

Enneagram type 6 die het zo moeilijk vindt om op zichzelf en zijn eigen autoriteit te vertrouwen en veel twijfel kent, zoekt zijn houvast in de buitenwereld. Hij speelt in op de verwachtingen van anderen en zoekt de duidelijkheid buiten zichzelf. Als je weet wat er van je verwacht wordt, kun je verkeerd gedrag vermijden en val je niet door de mand. Omdat hij beseft dat hij het moet hebben van zijn omgeving, is hij extreem loyaal aan anderen. In de hoop dat anderen dan net zo loyaal zijn aan hem.

Vermijding: Onzekerheid

Om zijn eigen onzekerheid te vermijden heeft hij veel bevestiging en geruststelling nodig. Hij checkt vaak wat anderen vinden omdat hij zelf bang is stelling te nemen en zich te profileren. Hoge bomen vangen veel wind: dat weet enneagram type 6 maar al te goed. Dus neemt hij liever bij voorbaat de underdogpositie in, waarmee hij veel macht uit handen geeft. Zijn mensen te zelfverzekerd, dan speelt hij graag advocaat van de duivel en trekt hij alles in twijfel wat de ander zegt. ‘Ja maar’ is zijn favoriete spelletje, dat eigenlijk alleen maar bedoeld is om andere mensen net zo bang te maken als hij zelf is. Het vermindert zijn eigen onzekerheid.

Verdediging: Projecteren

Zijn eigen onzekerheid en angst probeert hij ook de baas te blijven door alles wat mis kan gaan voor te zijn. Handig is dan om van tevoren al te bedenken wat er mis kan gaan, dan ben je maar voorbereid. Hij scant de beren op de weg, denkt in slechtweerscenario’s en vult in wat andere mensen mogelijk over hem denken of van hem verwachten. In plaats van zijn angst onder ogen te komen, zoekt enneagram type 6 door te projecteren verklaringen voor zijn angst in de buitenwereld. Helaas vergroot dit meestal de angst: je gaat namelijk steeds meer bedreigingen zien.

Hoe enneagram type 6 stress organiseert

Stress is iets wat je van binnen organiseert en heeft uiteindelijk weinig met omstandigheden te maken. Natuurlijk kunnen omstandigheden uitdagend zijn, maar de manier waarop jij deze omstandigheden interpreteert veroorzaakt stress. Alle 9 types binnen het enneagram organiseren op een andere manier stress met hun thema’s, zo ook enneagram type 6. 

Hieronder leggen verschillende zessen uit hoe zij stress organiseren. Ze geven een kijkje in hun binnenwereld. Het zijn echte voorbeelden uit de praktijk van enneagram type 6.

Enneagram type 6 twijfelt aan alles

“Als enneagram type 6 voel ik me eigenlijk altijd onzeker. Twijfelen is mijn tweede natuur. Zelfs als ik een vraag moet beantwoorden waar ik het antwoord op weet, heb ik de neiging mijn antwoord in twijfel te trekken. Keuzes maken is voor mij dan ook heel erg lastig. 

Zo merk ik regelmatig dat ik bij de uitvoering van taken blijf twijfelen over de juiste richting en aanpak. Als ik nieuwe informatie krijg, gooi ik mijn eigen idee overboord. Daarmee vergroot je de twijfel natuurlijk alleen maar, want je weet steeds minder waar je zelf voor staat en welke kant je op moet. Dit kost veel energie en veroorzaakt veel onrust en chaos. Het is ook nog eens heel ineffectief om steeds weer alles in twijfel te trekken. Wanneer de deadline dichterbij komt en ik echt een keuze moet maken, moet ik extra hard werken om alle verloren tijd in te halen en ben ik totaal uitgeput.

“Knopen doorhakken vind ik lastig”

Als ik een knoop moet doorhakken, wil ik eigenlijk het liefst dat een ander mij een duw geeft in de richting die ik zelf het liefst op wil. Want ik heb natuurlijk wel een mening of idee. Maar om daarvoor te kiezen of dat uit te spreken, vind ik te spannend. De duidelijkheid moet uit de buitenwereld komen, want ik vind het lastig om op mijn eigen autoriteit te vertrouwen en ben veel te bang dat de beslissing die ik neem niet goed is of niet leuk of niet slim. Dan vind ik mezelf een beetje dom of zwak of slecht. Zelfs hier kies ik niet: het is of en of en of. 

Als ik dan eindelijk een keuze maak, sla ik aan het twijfelen en sta ik strak van de zenuwen. Mijn zelfvertrouwen is dan op een laag niveau. Dus vraag ik weer aan anderen of ik de juiste keuze heb gemaakt en begint het wikken en wegen weer. Want al dat vragen brengt me nog meer aan het twijfelen. Als je twintig vragen stelt, krijg je twintig meningen en adviezen. Op het laatst weet ik het echt niet meer en begin ik weer van voren af aan.

“Mijn twijfel zorgt voor besluiteloosheid”

Door mijn twijfel word ik besluiteloos en kan ik soms moeilijk aan iets beginnen. Ook al weet ik eigenlijk precies wat ik wil, toch laat ik vaak de beslissingen afhangen van een ander. Ik maak een oordeel of keuze van een ander daarmee belangrijker dan mijn eigen keuze. En vooral vergroot ik daarmee de twijfel. Zie je wel, ik kan niet op mezelf vertrouwen, anderen weten het beter, bevestig ik steeds weer als enneagram type 6. En dat kan ik natuurlijk niet uitstaan. Dus speel ik graag advocaat van de duivel en breng ik mensen die naar mijn idee te zelfverzekerd zijn, graag aan het twijfelen. ‘Ja maar’ is mijn middle name. Hoe zekerder een ander doet, hoe meer weerstand het bij mij oproept. Het kan toch niet zo zijn dat ik de enige ben die twijfelt?

Maar wat er echt aan ten grondslag ligt, is de angst dat ik de verkeerde beslissing neem. Aan het einde van de dag heb ik zo veel twijfels gehad, over van alles, dat ik dan ook oprecht aan mezelf twijfel. Ben ik wel leuk, goed, gezellig? Wat voor vrouw, moeder, mens ben ik nou eigenlijk? Ik ben dan op van het denken, piekeren en twijfelen en diep vanbinnen ook verdrietig. Op den duur voel ik me zwak en afhankelijk van ieder oordeel. Doodvermoeiend. Het wikken en wegen put je helemaal uit. Het is heel hard werken en levert uiteindelijk alleen maar meer twijfel op. Nog meer onzekerheid, terwijl een enneagram type 6 dat juist liever vermijdt.”

Type 6 vraagt om geruststelling

“Als ik ergens mee zit, dan vertel ik dit het liefst aan een ander zodat deze persoon me kan vertellen dat het wel meevalt of dat ik het wel goed doe. Ik wil graag gerustgesteld worden als enneagram type 6. Dat is voor mij veiliger dan op mezelf vertrouwen. Maar wanneer een ander iets anders zegt dan waar ik op hoop, dan voel ik me weer onzeker en teleurgesteld. Doodvermoeiend. Je maakt jezelf heel kwetsbaar en afhankelijk van anderen. Zij moeten mij duidelijkheid bieden.

Vertrouwen op mijn eigen kracht en kunnen is geen vanzelfsprekendheid. Ik betrap me erop dat ik toch net even die bevestiging zoek. Zo vind ik het altijd erg spannend als ik een nieuwe opdracht krijg. Eerst voel ik me doodonzeker en vraag ik nogmaals of ik de opdracht wel goed heb begrepen. Continu stel ik mezelf vragen als: kan ik dit wel, doe ik het wel goed? Als ik een plan en een opzet heb gemaakt, vraag ik toch het liefst nog de mening van een collega, zodat hij kan kijken of ik het zo goed heb gedaan. Pas als ik die bevestiging heb, kan ik tevreden zijn!

Het toeval wil dat die bevestiging (lees mening) mij niet altijd de bevestiging geeft die ik verwacht te krijgen, met als gevolg dat ik weer ga twijfelen aan mezelf. Zie ik het dus verkeerd? Dit put me helemaal uit en kost me veel energie.

“Haat-liefdeverhouding met autoriteit”

Daarbij vind ik al snel dat iemand de baas over mij speelt. Ik zoek bevestiging en duidelijkheid in de buitenwereld, maar als ik die krijg, haal ik die vaak weer onderuit. Dan kan ik fel worden en de ander een onzeker gevoel geven. Die maak ik dan net even banger maken dan ik zelf ben. Dat doe ik onbewust, weet ik nu ik me bewust ben van de drijfveer van enneagram type 6. Ik denk dan: jij bent echt niet beter dan ik en je hoeft niet voor mij te denken, jij hoeft niet de baas over mij te spelen. Terwijl ik zelf de hele dag uitstraal dat ik gerustgesteld wil worden. Direct of indirect vraag ik erom. Als je steeds twijfelt, dan gaan mensen je namelijk vanzelf duidelijkheid bieden. Knopen voor je doorhakken.

Dat verklaart mijn haat-liefdeverhouding met autoriteit. Ik leun aan de ene kant graag op anderen, aan de andere kant haat ik het. Want ik zet mezelf in de underdogpositie en geef andere mensen veel macht. Dat ligt me beter dan mezelf profileren. Als ik me profileer, wordt er veel van me verwacht. Dan moet ik stappen gaan zetten en dat vind ik stiekem doodeng. Ik twijfel bij ieder plan dat ik heb of ik het wel kan. En vraag me af wat anderen ervan zouden vinden.

“Veel plannen heb ik nooit uitgevoerd”

Zo heb ik, als enneagram type 6, veel plannen gehad die ik nooit heb uitgevoerd. Het gevolg was dat ik steeds maar weer onder mijn niveau in de horeca bleef werken en mezelf ondertussen doodergerde aan het werk. Het zware tillen, het schoonmaken en het zorgen voor anderen, ik was er helemaal klaar mee. Maar ik was er goed in en dus bleef ik veilig in mijn eigen vakgebied.

Iets anders gaan doen en me profileren vond ik veel te gevaarlijk. Dus wat ik niet meer wil qua werk, blijf ik wel steeds doen. Ik voel me te onzeker om iets anders te doen. Ook al moedigt iedereen me aan en stelt iedereen me gerust. Ik durf het niet. Het is bodemloos. Hoeveel geruststelling ik ook krijg, het helpt niet meer. En dan wordt het dus echt eng. Want je kunt jezelf ook niet geruststellen. Dat kan paniek en angst veroorzaken. Twijfel maakt meer kapot dan je lief is.”

Type 6 speelt in op de verwachtingen

“Omdat ik het lastig vind om op mezelf te vertrouwen, stem ik mijn gedrag de hele dag af op de buitenwereld. Ik vertrouw liever op anderen en scan de hele dag door wat de verwachtingen zijn. Continu speel ik daarop in en wil ik ervoor zorgen dat iedereen tevreden is. 

Ik sta de hele dag voor iedereen klaar. Iedereen kan bij mij terecht voor vragen en ik voer alles uit zoals hij of zij het wil. Zonder mijzelf af te vragen of ik daar tijd voor heb. Laat staan dat ik me afvraag of ik er zin in heb. Ik stel me bescheiden op en schuif mijn eigen werk vooruit. Dan is het ineens vier uur en merk ik dat mijn eigen werk is blijven liggen en ik nog een stapel werk heb af te ronden. Omdat ik plichtsgetrouw ben, blijf ik net zo lang doorwerken tot mijn werk af is. Dan nog maar een uurtje langer blijven. Want ja, ook deze opdrachten had ik toegezegd te zullen doen. 

Aan het eind van de dag ben ik doodmoe. Dan wil ik nog even die serie kijken met mijn partner, om hem niet ook tekort te doen. Helaas, het einde heb ik gemist. Ik was zo moe dat ik op de bank in slaap ben gevallen. Dus stel ik hem ook teleur. Hij had natuurlijk een heel andere avond verwacht.

“Ik pas me makkelijk aan als enneagram type 6”

Zo laat ik mijn agenda steeds weer bepalen door de omgeving. Omdat ik graag doe wat er van me verwacht wordt en dat het liefste voor iedereen, ben ik vaak ad hoc bezig. Het blijft brandjes blussen. Ik vind het lastig om prioriteiten te stellen. En als ik dat al heb gedaan, laat ik me gemakkelijk weer afleiden door verwachtingen van anderen. Die gaan voor.

Ik zou best vaker ‘nee’ willen zeggen en mijn mening willen geven, maar de mening van de ander gaat voor die van mij. Dat zit in mijn hele systeem (lees V-cirkel van enneagram type 6). Wat de ander verwacht is belangrijker dan wat ik van mezelf verwacht. Ik pas me makkelijk aan, slik zelfs mijn woorden in en laat de ander maar eerst aan het woord. Vaak kom ik uiteindelijk helemaal niet meer aan het woord. Ik baal daarvan en word vanbinnen pissig. Want ik besef dat ik daardoor de mening van een andere belangrijker maak dan die van mezelf. Omdat ik dit continu doe, verlies ik mezelf en maak ik andere mensen beter en groter dan ik zelf ben. En mezelf maak ik steeds weer klein. 

Ik zie het gebeuren, maar ben niet bij machte het te keren. Het liefst werk ik voor mezelf. Dan kan ik mijn eigen baas zijn, maar dan ben je weer zo alleen, en ik heb wel de steun van anderen nodig. Al kan ik die ook slecht ontvangen, want ik voel me snel gedomineerd. Ik put mezelf uit en ren me rot om te voldoen aan de verwachtingen van de ander. Machteloos en radeloos kan ik ervan worden. Maar vooral doodmoe en verdrietig. Want ik twijfel altijd aan mezelf, en hoe hard ik ook werk, de onrust blijft.”

Enneagram type 6 is goed voorbereid

“Een goede voorbereiding is het halve werk, denk ik altijd maar. Zo sta ik iedere morgen vroeg op en zorg ik dat voor mijn dochter alles wat ze nodig heeft klaarligt. Ik vraag haar of haar tas is ingepakt en zij niets is vergeten. Eigenlijk weet ik wel dat zij dit inmiddels ook best zelf kan. Maar ik voel dat ik het fijner vind als ik dit voor haar doe, want ja, straks mist zij iets. Dus doe ik een extra check en dat doe ik bij alles: check, check, dubbelcheck.

“Nerveus over hoe ik overkom op werk”

Ook op het werk gaat dit nog door. Nog even die presentatie voorbereiden, nog drie keer controleren of alles wel goed staat en compleet is, want er mag niets misgaan. Best vermoeiend, als je weet dat wellicht één keer goed nalezen ook voldoende is. Het geven van een presentatie laat ik het liefst aan iemand anders over. Zelfs al ben ik capabel genoeg om dit te doen, toch geef ik het podium liever aan een ander. Om te voorkomen dat ik het verkeerd doe. Maar als ik dan toch een presentatie moet geven, kost het me erg veel energie. De voorbereiding moet extra goed zijn: staat de tekst wel goed en staat die in het goede lettertype? Iedereen moet het wel kunnen lezen. Zijn de juiste woorden gekozen? Is het wel duidelijk? Is de locatie op orde?

Ik kijk voorafgaand aan de presentatie nog even of alles netjes staat in de zaal. Ik ben enorm nerveus over hoe ik wel of niet overkom, en twijfel eraan of ik straks als ik de presentatie geef wel de juiste woorden zal gebruiken. Deze onrust zorgt er juist voor dat ik minder sterk overkom, terwijl ik best weet dat ik zo veel beter overkom als ik vertrouw op mijzelf en mijzelf laat zien. Maar ja, dat is nu juist zo spannend. Liever bereid ik me goed voor, want dan kan ik er zeker van zijn dat ik niets ben vergeten en dat er niets misgaat. Als ik mijn werk goed voorbereid, dan kom ik beter over en kan ik beter inspelen op de verwachtingen.

“Voorkomen dat dingen verkeerd gaan”

Ik begin iedere dag met te bedenken wat er allemaal moet gebeuren en wat voor voorbereidingen ik hiervoor moet treffen. En natuurlijk hou je hierdoor juist contact met wat er allemaal mis kan gaan. Dat is de ellende en het uitputtende. Overigens kan ik ook precies het omgekeerde doen. Dan ga ik naar een cursus over een onderwerp waar ik geen verstand van heb en maak ik meteen duidelijk dat ik me niet heb voorbereid. Dan weet iedereen dat maar. De verwachtingen zijn weer gemanaged.

Eigenlijk is dat dus ook gewoon een vorm van voorbereiden. Het is allemaal bedoeld om te voorkomen dat er dingen verkeerd gaan. En anderen jou daarop af gaan rekenen. Ook op mijn werk heb ik om die reden altijd een strak rooster gehad. Ik liet niets aan het toeval over. De lol gaat er zo wel van af en het maakt je doodmoe en angstig. En uiteindelijk neemt het de innerlijke twijfel en angst niet weg.” 

Type 6 denkt in slechtweerscenario’s

“Spontaan op vakantie gaan en eropuit trekken met een rugzak? Het is voor mij, als enneagram type 6, geen optie. Ik ben bij voorbaat al bezig met wat er allemaal mis kan gaan en zie altijd beren op de weg. Vind ik wel een goede slaapplaats? Komen we wel op tijd aan bij de volgende bestemming en wat tref ik daar dan aan? Vragen die onmiddellijk door mijn hoofd schieten en mij bang maken. Het liefst wil ik alles wat mis kan gaan voorkomen. Alle beren van tevoren afschieten.

Zeker wanneer het om mijn dochter gaat, kom ik mezelf regelmatig tegen. Dan vraag ik haar of ze toch niet wat meer aan haar huiswerk moet doen. En dat ene hoofdstuk nog eens een keer extra moet lezen. Terwijl het een heel serieus meisje is dat het hartstikke goed doet op school en dan allang voor zichzelf heeft bepaald dat ze genoeg heeft geleerd. 

Door mijn vragen breng ik haar aan het twijfelen. Regelmatig geeft ze me terug: ‘Mam, je maakt me onzeker.’ Helaas moet ik erkennen dat ik dit doe. Omdat ik wil voorkomen dat zij een onvoldoende haalt, zie ik weer teveel beren op de weg. En ik baal van mezelf, want ik wil haar juist mijn vertrouwen geven. Het maakt me vervolgens heel onzeker.

“Ik wil al het gevaar voor zijn”

Dat denken in doemscenario’s is killing voor enneagram type 6. Je wilt alle gevaar voor zijn, maar je wordt steeds onzekerder. Het gaat in een split second. Ik blaas een gedachte zo op dat het in de praktijk alleen nog maar kan meevallen. Erger dan ik kan bedenken, kan het niet worden. Ik heb een situatie al helemaal beleefd in mijn hoofd. Als het echt zou gebeuren, dan ben ik erop voorbereid en alle gevaar voor geweest. Dat geeft me even rust. Maar omdat het de hele dag doorgaat en ik altijd wel ergens gevaar zie, raak ik er overspannen van.

Als mijn kinderen op de fiets naar school gaan, roep ik steeds: ‘Doe voorzichtig hoor.’ Ik fiets dan de gehele route in mijn hoofd mee en zie ieder punt van gevaar. Of ik lees een artikel in de krant over kinderen die gepest worden of in elkaar worden geslagen door klasgenoten. Dan zie ik onze kinderen al als slachtoffers. Onze overburen wonen op een woonboot en hebben drie kleine kinderen, die over het dak van de boot naar hun tuintje moeten lopen. Dan ga ik bij het water staan tot ze in de tuin zijn, want stel je voor dat ze uitglijden. Pas dan kan ik weer gaan zitten. Die alertheid breekt je op den duur op. Je gaat steeds meer beren op de weg zien. Doodvermoeiend, want je wordt er alleen maar angstiger en onzekerder van.”

Zessen projecteren hun angst

“Ik voel altijd een zekere onrust die ik moeilijk kan verklaren. Daarom ga ik verklaringen zoeken. Ik projecteer mijn angst op de buitenwereld. Ik denk dan bijvoorbeeld dat iemand afkeurend naar mij kijkt. Zie je wel, die vindt mij ook maar niks, denk ik dan. Of ik voel me minder dan die ander en vul in dat die ander de baas over me wil spelen. Dan kan ik heel plotseling vanuit het niets heel fel worden. De ander kijkt me dan verbaasd aan, want die heeft geen idee wat er allemaal in mij is omgegaan en schrikt van mijn projecties. Je vult in wat andere mensen over je kunnen denken, hoe dingen kunnen gaan lopen en vooral bedenk je wat er allemaal mis zou kunnen gaan.

“Door het projecteren vergroot ik mijn angst”

Door dit van tevoren allemaal te bedenken, hoop je het voor te zijn. Daar is het projecteren voor bedoeld: om je angst te dimmen. Maar je vergroot juist je angst. Want je wordt steeds achterdochtiger. Je weegt iedere reactie zorgvuldig en vult de bedoeling van de ander in. Ik heb wel geleerd dat nu even te checken. Of mijn invulling klopt. Vaak zit ik er helemaal naast. Door zo alert en op mijn hoede te zijn, maak ik het onveilig voor mezelf. Maar ook voor anderen. Ik zie beren op de weg die er niet zijn en vertrouw andere mensen eigenlijk niet echt. Terwijl ik ze wel veel macht geef en me makkelijk aanpas aan mijn omgeving.

Een rare tegenstelling; het is allemaal heel paradoxaal. En vooral uitputtend, angstig en eenzaam. Want omdat je altijd denkt in doemscenario’s, maak je jezelf steeds banger. En andere mensen ook, waardoor je ze afstoot. Dan wordt je grootste angst bewaarheid: je komt alleen te staan. En dat is doodeng. Want dan zou je op jezelf moeten vertrouwen. En daarvoor twijfel ik veel te veel aan mezelf. Of komt het toch door andere mensen dat ik me zo onrustig voel?”

Enneagram type 6 is loyaal

“Loyaliteit is mijn specialiteit. Ik sta voor iedereen klaar. Op mij kun je rekenen. Waarom ik dat doe? Nou, als ik loyaal ben naar jou, dan ben jij dat vast naar mij. Alleen ja, zo werkt dat natuurlijk niet. Dat weet ik maar al te goed. Niet iedereen is zo gek als ik en past zich zo makkelijk aan.

Zo moest ik onlangs verhuizen en dat heb ik uiteindelijk in mijn eentje gedaan. Terwijl ik zelf altijd andere mensen help met verhuizen. Zelfs hele huizen heb opgeknapt voor anderen.

“Ik vraag me weinig af wat ik zelf wil”

Ik ben loyaler aan anderen dan aan mezelf (overlevingsstrategie van enneagram type 6). Zelfs als ik met mezelf had afgesproken dat ik vandaag die welverdiende pauze zou nemen, laat ik deze aan me voorbijgaan zodra iemand een beroep op me doet. Ik vraag me veel te weinig af wat ik zelf nodig heb of wil. Daar loop je helemaal leeg op. Het zit in alles. Zo laat ik me bij het maken van keuzes makkelijk overrulen, en vaak laat ik de keuze zelfs aan een ander over.

Dan wil ik graag naar een bepaalde film, maar als mijn man zegt dat een andere film leuker is, ben ik al om. Stel je toch voor dat we bij een film zitten die niet leuk is, dan komt dat door mij. Dus maak ik mijn eigen mening maar niet te belangrijk en laat ik me makkelijk imponeren door anderen. Zij weten het toch beter. Ik wil dan niet voor onnodige vertraging zorgen of lastig doen. Ik volg wel en wil vooral in contact blijven, want samen sta je sterker en ben je veiliger dan alleen.

Achteraf voel ik mij dan niet prettig en baal ik ervan dat ik niet voor mijn eigen keuze ben gegaan. Dan ga ik alsnog de ander aanklagen. Dat zorgt voor ruzie en veel verwijten. Dit had ik kunnen voorkomen door mijn eigen keuze duidelijk te maken en mezelf niet zo onbelangrijk te maken.

“Loyaal zijn is mijn natuur”

Maar loyaal zijn is voor mij nu eenmaal makkelijker. Het is mijn eerste natuur en het gaat vanzelf. Je hoopt dat andere mensen je aardig vinden. Dat geeft je de zekerheid dat ze je niet in de steek zullen laten. Maar altijd loyaal zijn put je volkomen uit. Het is heel hard werken en de prijs die je betaalt is hoog. Omdat je er veel te ver in gaat. ‘Nee’ zeggen omdat je moe bent bestaat niet.

Ik ben in mijn hele leven drie keer thuis gebleven vanwege ziekte. Toen kon ik echt niet meer staan of zitten. Maar voor een griepje blijf ik niet thuis. Ik ben loyaler aan de ander dan aan mezelf. Doodvermoeiend, omdat je chronisch te veel van jezelf en je lichaam vraagt. Zo woon je jezelf helemaal uit. Maar de angst dat andere mensen je in de steek zullen laten als je niet loyaal bent, wint het van de vermoeidheid. Die angst is er altijd bij enneagram type 6.”

Patronen doorbreken bij de V-cirkel Academie

Enneagram type 6 heeft met zijn overtuigingen mooie kwaliteiten. Denk aan sociaal, loyaal, aangepast en bescheiden. Maar diezelfde overtuigingen zorgen ook voor een hoop stress en kwaliteiten kunnen valkuilen worden. Zeker mensen die niet bewust zijn van hun onbewuste patronen maken het leven onnodig ingewikkeld.

Het kan ook anders. Onze academie helpt mensen bewust worden en persoonlijk groeien. Het enneagram is hierbij een belangrijk uitgangspunt, maar daar blijft het niet bij. Wij helpen je met het doorbreken van onbewuste patronen zodat je meer vrijheid ervaart en in balans bent. Nieuwsgierig geworden naar welke V-cirkel jou aanstuurt en welk enneagram type jij bent? Boek dan een drijfverenscan en kom erachter hoe jij interpreteert.

Lees ook over de andere enneagram types:

Enneagram type 1Enneagram type 2Enneagram type 3Enneagram type 4
Enneagram type 5Enneagram type 7Enneagram type 8Enneagram type 9

Reactie (1)

  1. Joris

    Eindelijk een Nederlandse website die type 6 van het enneagram goed uitlegt, dankjewel. Ook blij dat ik jullie podcast heb gevonden!

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *