Dit is de échte oorzaak van obesitas

HV-VCIRKEL0066
Bewustworden

Dit is de échte oorzaak van obesitas

Waarom mensen die extreem veel eten, ook extreem goed zijn in afvallen. En wat ze moeten bijleren om slank te blijven.

Het programma Obese is een kijkcijferhit. Mensen met gevaarlijk overgewicht worden uitgedaagd in relatief korte tijd veel gewicht te verliezen en hun leef- en voedingspatroon drastisch te veranderen. Nederland leeft mee en geniet. Want even krijgen we het prettige gevoel dat het leven maakbaar is. Je kunt nog zo diep zakken, nog zo dik worden, met inzet en een sterke wil kun je de zaak weer keren. En dat is een troostende gedachte. De eigen extra kilootjes vallen plotseling reuze mee. Dus zetten we een lekker hapje op tafel, voelen ons plotseling slank en tevreden ondanks onze 10 kilo overgewicht en genieten we van de altijd leuke (want slanke!) Wendy!

Wat motiveerde deze mensen om zo dik te worden? En wat motiveert hen om zo af te vallen?

Verrassend genoeg is het antwoord op beide vragen hetzelfde. Veel eten geeft directe bevrediging en energie, veel sporten en afvallen ook. Het geeft een kick en je krijgt er adrenaline van. En in beiden gevallen negeer je je werkelijke behoeften. Luister je niet echt naar jezelf. Verdoof  je je eigen pijn en onrust. En juist daar is het probleem ooit begonnen.

Geen slecht woord over de gedreven en sympathieke trainer Radmilo Soda. Hij doet zijn werk met passie en bereikt daarmee geweldige resultaten. Maar naast fysiek afkicken, moeten deze mensen ook van hun mentale verslaving af. Anders lopen ze het risico om weer terug te vallen in oud gedrag.

Ze zijn namelijk van nature al erg goed in hun eigen pijn negeren!

Mensen met overgewicht hebben zonder uitzondering met elkaar gemeen, dat ze hun negatieve gevoelens, zoals pijn, twijfel, angst en onrust, weinig aandacht geven. Laat staan dat ze deze uiten. Zo houden ze de invloed van anderen buiten.

Zelf de touwtjes in handen houden ligt hen meer. Ze lossen liever hun eigen zaakjes op. Maar ja, ook zij hebben  problemen en innerlijke onrust. Jezelf verdoven met voeding is voor hen veiliger dan om hulp vragen, het is altijd bij de hand en verzadigt onmiddellijk. Voedsel lacht je niet uit, bemoeit zich niet met je zaken en maakt dat je je eventjes sterker en energieker voelt. De onrust verdwijnt en met de muur die je om je heen bouwt, hou je nog meer mensen (en invloed!) buiten. Wel zo veilig.

Werk aan de winkel dus, want willen deze mensen slank blijven, dan moet er ook aandacht aan de binnenkant worden besteed. En niet een beetje ook, want het is de oorzaak van alle ellende, en meteen ook de oplossing! Leren deze mensen hun onbewuste drijfveren en hun eigen onrust herkennen, dan kunnen ze hun problemen bij de wortel aanpakken en structureel wonen in een lichaam dat hen bevalt.

Leuk idee voor een vervolgprogramma misschien? Na de lichamelijke verbouwing, op zoek naar de onbewuste drijfveren van de kandidaten? Want die zijn verantwoordelijk voor hun eetverslaving. De praktijk leert dat meer dan de helft van de obesitaspatiënten wordt aangestuurd door de drijfveren van type 8, op de voet gevolgd door type 5. Het zijn de doe–het-zelvers die een overtuiging delen: als je negatieve emoties en onrust toelaat, haalt dit je uit je energie. Bijstellen van deze beperkende overtuiging, betekent de oplossing van het probleem!

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *