Wat is de V-cirkel? De 9 V-cirkels in een notedop

HV-VCIRKEL0045
Bewustworden

Wat is de V-cirkel? De 9 V-cirkels in een notedop

De V-cirkel is ontwikkeld om de onbewuste overtuigingen en drijfveer van mensen in kaart te brengen. Er zijn negen drijfveren, een ervan legt tot op de millimeter uit hoe jij in elkaar zit. De negen drijfveren komen overeen met de negen menstypes van het enneagram.  

Ken je je V-cirkel dan begrijp je hoe jij de wereld filtert, wat jouw normen, waarden en overtuigingen zijn en hoe deze je voortdurend aansturen. Ook ga je andere mensen beter begrijpen als je hun drijfveren leert kennen. Begrip maakt mild! 

Mensen typeren met de V-cirkel is zorgvuldig, onderbouwd en tijdloos. Het voorkomt dat je mensen gaat typeren op gedrag, dat is namelijk veelal context gebonden, aangeleerd of afhankelijk van je stemming. Of je nou een A- of een B-dag hebt, weinig geslapen hebt of juist de hele wereld aankunt. Het maakt niet uit. Je gedrag kan verschillen, maar je drijfveren blijven altijd constant. Vanaf de eerste tot de laatste dag van je leven! Dus die moeten op tafel en dat kan met de V-cirkel. 

In een drijfverenscan gaan we daarom altijd eerst op zoek naar jouw onbewuste overtuigingen en drijfveer: jouw persoonlijke V-cirkel. Ken je je V-cirkel, dan ken je:

– je onbewuste drijfveer
– je overtuigingen
– je persoonlijkheid
– je enneagramtype
– je ideaalbeeld
– je overlevingsstrategie
– je automatische piloot
– je opbrandfactor

Ieder mens wordt aangestuurd door zijn eigen unieke V-cirkel die verwijst naar de vier basisdrijfveren: Verleiding, Vermijding, Verslaving en Verdediging. Zolang je je niet bewust bent van je persoonlijke V-cirkel, versterken de vier V’s elkaar en houden ze elkaar onvermijdelijk in stand.

We draaien dan voortdurend in hetzelfde cirkeltje rond. Onbewust en vaak ongewild. Ken je je eigen V-cirkel, dan heb je goud in handen omdat je dan door krijgt door welke overtuigingen jij wordt aangestuurd en met welke issues jij in dit leven te dealen hebt.

De 9 V-cirkels

Ken je je V-cirkel dan krijg je door dat je 24/7 ideaalbeelden najaagt die per definitie onhaalbaar zijn. Dat frustreert ons en leidt ertoe dat we meestal nog harder gaan proberen onze zin te krijgen in plaats van ons ideaalbeeld bij te stellen. De bekende vicieuze cirkel. We geven hierna een eerste indruk van de ideaalbeelden van de negen types.

Type 1: als ik 24/7 het juiste doe in dit leven en mijn eigen normen strikt naleef, dan ben ik perfect en mag ik er zijn. Dan hoef ik mijn eigen imperfectie niet onder ogen te komen.

Type 2: als ik 24/7 mijn aandacht richt op de behoeften van anderen, dan ben ik nodig en verdien ik de liefde van anderen mensen. Dan hoef ik mijn eigen behoeften niet onder ogen te komen en schiet ik nooit tekort.

Type 3: Als ik 24/7 mijn doelen haal en veel presteer in dit leven, dan ben ik succesvol en word ik erkend door andere mensen.Dan hoef ik mijn eigen falen niet onder ogen te komen.

Type 4: Als ik 24/7 echt mezelf ben en me onderscheid van andere mensen, dan ben ik uniek en word ik niet afgewezen. Dan hoef ik mijn alledaagsheid niet onder ogen te komen. Lees meer >>

Type 5: Als ik 24/7 probeer de wereld te begrijpen, dan blijf ik zelfredzaam en onafhankelijk van de emotionele wereld. Dan hoef ik mijn eigen afhankelijkheid niet onder ogen te komen. Lees meer >>

Type 6: Als ik 24/7 loyaal ben aan anderen en inspeel op hun verwachtingen, dan ben ik veilig. Dan hoef ik niet op mezelf te vertrouwen en kan ik wegblijven bij mijn eigen onzekerheid. Lees meer >>

Type 7: Als ik 24/7 voor zorg dat ik leuke dingen doe en me zo veel mogelijk laat prikkelen door de buitenwereld, dan hou ik het plezierig. Dan hoef ik de pijn en de beperkingen van het leven niet onder ogen te komen.

Type 8: Als ik 24/7 op mezelf vertrouw en geen invloed van anderen toelaat, dan sta ik in mijn kracht. Dan hoef ik mijn eigen kwetsbaarheid niet onder ogen te komen. Lees meer >>

Type 9: Als ik 24/7 mezelf tevreden hou en onbelangrijk maak, dan bewaar ik de rust. Dan hoef ik mijn eigen onrust en conflicten niet onder ogen te komen.

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *