Welke kleur ben jij? Lees de nieuwste column van Monique in de Vips & Friends

Steeds weer zie ik deze test voorbij komen op facebook. En omdat al mijn vrienden ze doen, word ik toch nieuwsgierig. Ik blijk Rood te zijn. En een dag later Groen. Juist. Op naar de volgende test: In welke stad zou jij moeten wonen? Milaan lees ik. Maar twee dagen later moet ik alweer mijn koffers pakken en verhuizen naar Amsterdam.

Het is vermakelijk, al die testjes op facebook. Maar ze leiden nergens toe. Ik heb ze deze week drie keer gedaan en telkens was de uitslag anders. Logisch want ze meten gedrag. En gedrag is afhankelijk van je humeur, de context en nog veel meer. Gedrag is veranderlijk, dus moeilijk te meten. Daarom zijn de meeste tests over je persoonlijkheid ook onzinnig.  Zo vul je de vraag: Ben jij een goede partner? weer heel anders in na een ruzie dan na een fijne vrijpartij. En of je van sociale contacten houdt, hangt ook af van je gemoedstoestand. Heb je net een periode van eenzaamheid achter de rug en snak je naar wat afleiding dan zeg je misschien wel: Ja.  Heb je net de ene sociale verplichting na de andere doorstaan, dan zeg je misschien wel: Nee. Hoe jij je op dat moment voelt bepaalt wat je invult. En dus is de uitslag niets waard.

Meten op drijfveren is veel slimmer. Je onbewuste drijfveren zijn namelijk onveranderlijk en bepalen 24/7 je doen en laten. Ze horen bij je als de kleur van je ogen. Zie jij het glas halfvol of halfleeg, ben je meer proces- of doelgericht, van nature meer reactief of pro-actief? Ben je meer van apart of samen? Je weet het als je je eigen onbewuste drijfveer ontdekt: goed voor tenminste 95% van je doen en laten. Dan kom je erachter hoe je gebakken bent en krijg je onmiddellijk antwoord op al je vragen.  Het geeft kleur aan je leven en je weet dan meteen in welk huis jij woont. Of dat nou in Milaan of Amsterdam staat.

Drs. Monique Schouten is directeur van de V-cirkel Academie en psycholoog. Ze is gespecialiseerd in de onbewuste drijfveren van mensen en schreef o.a. de boeken: ‘De beste versie van jezelf!’ (6e druk) en ‘Je onbewuste coach’.

< Terug naar het overzicht