Geregistreerde

V-Cirkel coach

Petra van der Linden

Hoe ik de beste versie van mijzelf ben geworden.

Als onbewuste “Vijf” had ik al heel jong door dat ik onafhankelijk wilde zijn. Ik wilde selfsupporting zijn en zorgde dan ook dat ik alles wat ik daarvoor nodig dacht te hebben ter beschikking had. Als bewuste “Vijf” weet ik nu dat streven naar volledige onafhankelijkheid zijn keerzijde heeft. Het is namelijk hard werken om het allemaal zelf te doen en er dreigt een zekere mate van eenzaamheid. Ik ben me er steeds meer van bewust dat het niet erg is om wat meer afhankelijkheid van anderen toe te laten. Ik heb geleerd en ondervonden dat anderen mij iets te brengen hebben, dat samen doen meer energie en diepgang geeft en uiteindelijk meer onafhankelijkheid oplevert.

Het bewust zijn van je drijfveren geeft je leven meer glans, het kan zelfs zorgen voor een keerpunt in je leven. Dit geldt voor mensen in de bloei van hun leven, maar zeker ook voor mensen die tegen de problematiek van het ouder worden aanlopen.

Ik ben een in ouderen gespecialiseerd verpleegkundige en zet me dagelijks in om de zorg aan ouderen te verbeteren. Daar zie ik hoe verschillend ouderen om kunnen gaan met de beperkingen die het ouder worden vaak met zich meebrengt.

Waar de ene mens boos is over zijn lot, of zich koppig verzet, omringt een ander zich met ludieke oplossingen of laat hij/zij de situatie gelaten over zich heenkomen en neemt het leven zoals het op dat moment is. Deze verschillende “overlevingsstrategieën” vinden hun wortels in iemands (onbewuste) drijfveren. De drijfveren zijn leeftijdsloos en een mens is nooit te oud om te leren. Als de oudere, diens naaste(n) en eventueel ook de zorgprofessional(s) elkaars menstype kennen en dus inzicht hebben in elkaars drijfveren, ontstaat er wederzijds meer begrip, is het makkelijker te praten over het “echte” probleem en kunnen relaties veel aan diepgang winnen. En er ontstaan duurzame oplossingen voor het probleem. Iets waar ik graag, voor jong en oud, mantelzorger en professionele verzorger, mijn steentje aan bijdraag.