De V-cirkel van enneagram type 1 – Inzicht in de onbewuste drijfveer

HV-VCIRKEL0045
Bewustworden / Enneagram

De V-cirkel van enneagram type 1 – Inzicht in de onbewuste drijfveer

Enneagram type 1 uitgelegd

Het enneagram heeft 9 mensentypes en één van deze types kan tot in detail uitleggen hoe jij bent. Dit artikel geeft informatie over het ideaalbeeld, de V-cirkel en de oorzaken van stress van enneagram type 1. Hierdoor krijg je een beter begrip van hoe een type 1 het leven ziet en betekenis geeft.

Het ideaalbeeld van enneagram type 1 is alsvolgt:

“Als ik het juiste doe in dit leven en mijn eigen normen strikt naleef, dan ben ik perfect en mag ik er zijn. Dan hoef ik mijn eigen imperfectie niet onder ogen te komen.”

Eenen die hun automatische piloot en V-cirkel kennen, begrijpen door welke onbewuste drijfveer zij worden aangestuurd. Zij zien dat hun onbewuste overtuigingen niet de objectieve werkelijkheid zijn én dat deze overtuigingen hun kunnen beperken.

Meer weten over enneagram type 1? In de onderstaande podcast bespreken we onder andere dit menstype. De podcast is een leuke en toegankelijke manier om kennis te maken met de 9 menstypes en ons gedachtegoed.

De V-cirkel van enneagram type 1

Hieronder krijg je inzicht in de verslaving, verleiding, vermijding en de verdediging van enneagram type 1, ook wel de V-cirkel. Door bewust te worden van je onbewuste drijfveer, kun je regie pakken over je leven in plaats van in dezelfde (destructieve) patronen blijven hangen.

Verslaving: Woede

Stel: je leeft in een wereld die steeds afwijkt van jouw ideaalbeeld. Dat is waar we uiteindelijk allemaal last van hebben, maar type 1 nog eens extra omdat hij een duidelijke mening heeft over hoe het zou moeten in het leven. Enneagram type 1 heeft een duidelijke standaard of norm en daar wil hij zich aan houden. Maar die norm wijkt vaak af van de realiteit en dat voedt de woede van enneagram type 1. Het is de motor van zijn drijfveer die hem aanzet om zichzelf en de wereld om hem heen te verbeteren.

Verleiding: Perfectie

Type 1 wil graag het juiste doen in het leven. Maar wat is het juiste? Dat is voor de 1: alles volgens je eigen norm doen. Dus op jouw manier, want dat is de perfecte manier. De interne criticus van enneagram type 1 maakt overuren om ervoor te zorgen dat de norm altijd gehaald wordt. Normen geven de 1’en houvast en richting. Ze bieden structuur. Als je je norm haalt ben je perfect, haal je hem niet dan ben je imperfect. Zo simpel is dat. Maar het is hard werken als je het altijd goed wilt doen en daarbij de lat eigenlijk net iets te hoog legt. Juist daardoor werkt enneagram type 1 onbewust naar zijn imperfectie toe.

Vermijding: Imperfectie

Wegblijven bij ieder gedrag dat afwijkt van de norm is het hoogste doel van enneagram type 1. Hij is superkritisch op zichzelf en corrigeert ook andere mensen makkelijk. De norm moet gehaald worden. Omdat de 1 ervan overtuigd is dat zijn manier de juiste is, trekt hij veel naar zich toe. In de hoop dat er dan minder fout gaat. Natuurlijk is dit een onmogelijke opdracht en loopt enneagram type 1 er steeds weer tegenaan dat hij water bij de wijn moet doen en zijn normen niet altijd gerealiseerd krijgt. Dit levert de nodige irritatie op. Deze uit type 1 niet, want dat zou een teken van imperfectie zijn. Perfecte mensen zijn beheerst, daarover zijn alle enneagram type 1-mensen het eens.

Verdediging: Reactieformatie

Omdat beheersing zo’n belangrijke norm is van de 1’en, gaat iedere primaire reactie eerst langs het normenbureau: als de reactie past bij de norm, dan mag ze eruit, zo niet, dan wordt ze binnengehouden. Dat is het principe van reactieformatie. In de praktijk leidt dit ertoe dat enneagram type 1 veel binnenhoudt. Dat zijn met name de irritaties, die zich dan weer opstapelen tot de emmer overloopt en de woede er in één keer uit komt. Daar schaamt de 1 zich dan meestal voor en dat zet hem weer aan om hard te gaan verbeteren!

Hoe enneagram type 1 stress organiseert

Stress is iets wat je van binnen organiseert en heeft uiteindelijk weinig met omstandigheden te maken. Natuurlijk kunnen omstandigheden uitdagend zijn, maar de manier waarop jij deze omstandigheden interpreteert veroorzaakt stress. Alle 9 types binnen het enneagram organiseren op een andere manier stress met hun thema’s, zo ook enneagram type 1. 

Hieronder leggen verschillende eenen uit hoe zij stress organiseren. Ze geven een kijkje in hun binnenwereld. Het zijn echte voorbeelden uit de praktijk van enneagram type 1.

Enneagram type 1 leeft volgens zijn eigen norm

“Het liefst wil je dat het altijd op jouw manier gaat, dat is namelijk de juiste manier. En daar heb je duidelijke normen voor. Een mening over hoe het eigenlijk zou moeten. Hoe je aan die norm of mening komt? Die heb je gewoon. Die is sterker dan jezelf. Mijn normen geven me houvast. Als je een norm hebt weet je waar je staat en wat je moet doen. Want je moet van jezelf altijd je normen halen. Daarin ben ik zwart-wit. Als je je norm haalt doe je het goed, haal je hem niet, dan doe je het fout. Grijs bestaat niet bij enneagram type 1.

“Het leek wel of de koningin op bezoek kwam”

Om je altijd aan je norm te houden, moet enneagram type 1 zich niet te veel aan anderen binden, want voor je het weet neem je hun normen over. Tenzij je norm is dat je je moet binden; dan moet je dat juist weer wél doen. Het hangt er dus maar net van af wat jouw norm is. Zo heb ik een vriendin die ook een enneagram type 1 is. Onlangs werd haar dochter eenentwintig en organiseerde ze een feestje. Alles moest perfect georganiseerd zijn. Zelfs de auto’s op het garagepad kregen een extra poetsbeurt en het hele huis werd opgeruimd. Het was tot in de puntjes verzorgd allemaal. Ik vond het nogal overdreven, het leek wel of de koningin op bezoek kwam. Als je een feest geeft, moet je gewoon een paar kratten bier neerzetten, vind ik. Het moet een beetje chill zijn en vooral niet te georganiseerd, zodat iedereen zich kan ontspannen en zich op zijn gemak voelt. Dat is dus mijn norm. Maar ook dat is hard werken, want het moet wel perfect chill zijn. Bij perfect chill heb ik een beeld, ik heb er een norm over, en die klopt meestal niet met de realiteit.

“Ik ben ontevreden als mijn norm niet wordt gehaald”

Er is altijd wel iets wat afwijkt van de norm. Dan heb ik nonchalant kussens en plaids in de tuin neergelegd en blijft iedereen de hele avond in de keuken hangen. Omdat het daar gezelliger is. En ik kijk naar mijn lege tuin waar het feest had moeten plaatsvinden. Als je dan de volgende dag enthousiaste appjes krijgt van je vrienden die je bedanken voor het feest, blijf je toch ontevreden. Allemaal leuk en aardig, maar het was toch niet zoals het had moeten zijn. Dat gevoel blijft bij een enneagram type 1. Ik heb mijn eigen norm niet gehaald.

“Mijn manier is de juiste”

Voor enneagram type 1 is er geen ruimte voor een andere manier. Jouw manier is de juiste. Dit betekent dat je over alles altijd een mening moet hebben. Ik hoor mezelf vaak zeggen: doe eens normaal. Daarmee bedoel ik eigenlijk: doe het volgens mijn norm. Ik vind overal wat van. En dat is doodvermoeiend, omdat je zelden ergens onbevangen in stapt. De norm is een soort van ‘mal’ die je over situaties heen legt. Die mal wordt altijd gebruikt en is niet buigzaam. Zonder norm ontstaat er twijfel en dat geeft een onrustig gevoel. Ik kan dan niet in actie komen. Dat kan ik pas als ik weer een norm heb. Die geeft me richting. Dan weet ik weer wat ik moet doen.

“Ik mag weinig van mezelf”

Het woord ‘moeten’ is me trouwens op het lijf geschreven. Ik mag weinig van mezelf, maar moet des te meer. Zodra ik zie dat er iets afwijkt van mijn norm, moet ik daar meteen iets aan doen. Ik vind het namelijk irritant als iets niet aan mijn norm voldoet. En omdat ik overal een norm voor heb en die norm meestal afwijkt van de werkelijkheid, hou ik de hele dag contact met de imperfectie. Dat is heel uitputtend en levert enorm veel irritatie op.”

Enneagram type 1 is principieel

“Als je altijd je norm wilt halen moet je principieel zijn. De norm gaat boven alles, vindt enneagram type 1. Ook als het niet praktisch is, dan hou je je aan je norm vast. Onlangs organiseerde ik met een collega een workshop. Hij zou een algemeen inleidend verhaal houden over het onderwerp van de workshop. Maar omdat hij moe was en slecht in zijn energie zat, maakte hij zich er in twee minuten van af. De rest liet hij aan mij over. Vervolgens hield ik een uitgebreide inleiding en dat ging gelukkig helemaal goed. In principe was er niets aan de hand. Ik kreeg veel complimenten en het was goed voor mijn zelfvertrouwen. Toch irriteert het me dat hij zich niet aan de afspraak had gehouden. Afspraak is afspraak. Want een afspraak is een norm en geeft richting. Het is dan duidelijk wat er over en weer verwacht wordt. En daar moet je je dan ook aan houden. Vind ik.

“Praktisch en flexibel zijn vind ik lastig”

Daarom is het ook zo lastig voor ons, enneagram type1-mensen, om praktisch en flexibel te zijn. Want dan blijf je niet bij je eigen norm. En erger nog: bij jezelf. Want jij bent de norm. Voor je het weet moet je hem bijstellen en iets doen waar je niet achter staat: een norm naleven die niet bij jou past. Dus ben je vóór alles principieel. En kun je zelfs star worden, omdat je je te allen tijde wilt vasthouden aan je eigen norm. Ook al weet je vanbinnen dat het niet praktisch is, toch hou je je eraan vast.

“Ik hou niet van onduidelijkheid”

Het gaat om het principe, hoor ik mezelf regelmatig zeggen. En dat is ook zo. Als mijn moeder zegt dat we buiten eten en plotseling besluit om binnen te eten omdat er te veel wespen zijn, dan kan ik me daartegen verzetten. En hoewel ik het eigenlijk helemaal met haar eens ben, want ik heb een bloedhekel aan wespen, vind ik het irritant dat ze niet doet wat ze eerst heeft beloofd. Ik hou niet van onduidelijkheid. Dan kan ik plotseling heel principieel worden als enneagram type 1. Dat is doodvermoeiend en zeker niet praktisch.

“Als ik gelijk heb, klopt mijn norm”

Je geeft andere mensen weinig invloed en je krijgt nog meer het gevoel dat je het van jezelf moet hebben. En dus op je eigen norm moet vertrouwen. Jouw norm is goed, die van andere mensen vaak fout. En dat wil enneagram type 1 ze best uitleggen. Als je altijd principieel bent, ga je er soms veel te strak in. Je buigt niet mee in discussies en bent uit op je gelijk. Want als jij gelijk hebt, klopt je norm, en had je het dus goed. Als je ongelijk hebt, dan had je het fout. Dat zwart-witdenken maakt een discussie onplezierig. Je bent vaak strenger dan je wilt zijn. Dan erger ik me weer aan mezelf, vind ik dat ik soepeler had moeten zijn en niet zo principieel. Dan ligt de focus dus toch weer op de imperfectie: ik had het beter moeten doen.”

Enneagram type 1 neemt verantwoordelijkheid

“Ik voel me voor alles en iedereen verantwoordelijk. Ik wil het vóór zijn dat er dingen fout gaan en ja, dan moet het op mijn manier gebeuren natuurlijk. Dus neem ik veel op mijn bord. Ik zie in een restaurant dat aan het tafeltje naast ons een oude dame gaat zitten op een stoel met ongelijke poten. Dat die stoel gammel was, had ik uiteraard al meteen gezien. Want fouten en imperfectie merk ik als eerste op. Dan sta ik, als enneagram type 1, op om even een bierviltje onder haar stoelpoot te leggen, zodat ze goed kan zitten. Dat doe ik ongevraagd en ik zie dit als mijn verantwoordelijkheid. Want omdat ik had genoteerd dat de stoel niet in orde was, zou het mijn schuld geweest zijn als zij ervanaf was gevallen.

“Ik denk al snel: dit kan beter”

Zo gaat het de hele dag door bij enneagram type 1. Daarbij denk ik al snel: dit kan ik beter. En ook daarom trek ik veel naar mij toe. Als ik een rapport de deur uit stuur is het foutloos. Als mijn collega dat doet, zitten er altijd wel fouten in, en dus kan ik het beter doen. Het gaat echt heel ver. Ik kan zelfs plaatsvervangende schaamte krijgen als iemand zich niet gedraagt volgens mijn norm. Zelfs dat zie ik als mijn verantwoordelijkheid. Als mijn partner te luidruchtig doet of hij houdt naar mijn smaak te weinig rekening met de kinderen, dan voel ik me daar verantwoordelijk voor. Dan bied ik mijn excuus aan omdat hij zo luidruchtig is. Vaak kijken de kinderen me dan verbaasd aan. Ze vinden hem helemaal niet luidruchtig, maar juist gezellig, en het blijkt mijn strenge norm te zijn. Het slaat natuurlijk nergens op. Een ander gedraagt zich volgens mijn norm niet zoals het hoort en ik voel me verantwoordelijk. Ook als het niet goed gaat met mensen, kom ik in actie. Ik voel de verantwoordelijkheid om te helpen en ook daar ga ik ver in. Ik neem het soms gewoon helemaal over.

“De scheiding van mijn zus werd mijn scheiding”

Zo werd de scheiding van mijn zus mijn scheiding. Er ging daar zo veel fout dat ik het niet kon verdragen om níét in actie te komen. Ze kan moeilijk beslissingen nemen, dus deed ik dat voor haar. En toen mijn moeder te lang in een verkeerde relatie bleef hangen, heb ik haar weggehaald bij die man en zijn spullen ingepakt. Achteraf was ze me dankbaar, want ze kon zelf de knoop niet doorhakken. Ik het dus goed gedaan, maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat ik haar leven overneem en van haar probleem het mijne maak.

“Sommige mensen blijven eindeloos in twijfel hangen”

Zo verantwoordelijk voel ik me dan. Het komt erop neer dat ik imperfectie en fouten moeilijk kan verdragen, en ingrijp als er iets mis dreigt te gaan of er iets te verbeteren valt. Wat op zich hetzelfde is. Daar komt bij dat ik altijd wel een oordeel heb over hoe het zou moeten. Sommige mensen blijven eindeloos in de twijfel hangen. Daar kan ik slecht tegen als enneagram type 1, dus grijp ik in en trek ik de situatie naar me toe. Het is vermoeiend omdat je altijd alert bent op imperfecties. Want dat is het moment dat jij je verantwoordelijkheid moet pakken. Daarvoor ben je hier op deze aarde. Als je het zou laten, zou je veel imperfectie moeten verduren en dat is nog erger dan je altijd maar verantwoordelijk voelen. Nu gaan er tenminste nog een paar dingen op jouw manier.”

Enneagram type 1 is kritisch

“Als je wilt dat het volgens jouw norm gaat, moet je kritisch zijn en blijven. Zo simpel is dat. Je wilt graag dat het op de juiste manier gaat en bent altijd alert of het volgens de norm gaat. Jouw norm welteverstaan. Als de norm wordt overschreden, grijp je in. Je corrigeert dan jezelf of je omgeving. Dan kan enneagram type 1 heel streng en fel worden, en de ander wordt ook niet gespaard.

“Ik kan streng zijn voor anderen”

Enneagram type 1 vindt het eerlijk om iemand te zeggen wat ik ergens van vind, ook al vinden mensen mijn kritiek soms pittig. Want ook voor hen kan ik streng zijn. Eigenlijk ben ik altijd kritisch. Vooral op mezelf. Ik had het altijd beter kunnen doen. Mijn interne criticus draait overuren. Ik analyseer de hele dag wat goed en wat fout gaat. Want dan weet je meteen wat je kunt verbeteren. Bij jezelf en anderen. Daarbij reken ik mensen af op mijn norm, maar dat is niet altijd eerlijk. Dat besef ik en dan corrigeer ik mezelf daar weer op.

“Door mijn kritische houding, zet ik mezelf apart”

Ik heb veel kritiek op mezelf, en ja, ook op andere mensen. Ik erger me nu eenmaal snel als iets niet gaat zoals ik dat graag had gewild. En ik vind ook dat mensen recht hebben op je mening. Ze worden er beter van. Onbewust voel je het toch als je missie: iets of iemand naar een hoger level tillen, en dat kan alleen maar als je kritisch bent. Alleen dan kun je perfectie bereiken en je norm halen. Het gevolg is wel dat enneagram type 1 zelden helemaal tevreden is. En het effect van je kritische houding is ook dat je jezelf vaak apart van de groep zet. Je straalt uit dat jij alles beter weet door je corrigerende houding.

“Zelfkritiek houdt gewoon nooit op”

Mijn vrouw is weleens bang voor mijn kritiek en remt me regelmatig af. Dan probeer ik milder te zijn, maar de prijs die je daarvoor betaalt is dat er meer fouten worden gemaakt en er meer dingen misgaan. Dus dat duurt nooit lang. Corrigeren doet enneagram type 1 eigenlijk constant. Als ik in mijn bed lig, overdenk ik wat ik allemaal beter had kunnen doen. De zelfkritiek houdt gewoon nooit op: ik had aardiger kunnen zijn tegen een collega en minder scherp tegen mijn dochter. Ik vind dat ik veel dingen beter had kunnen doen, en voel me dus imperfect. En daar word ik soms somber en zwaarmoedig van.”

Je legt de lat hoog als Enneagram type 1

“In mijn ogen is het is nooit goed genoeg. Het kan altijd beter. Ik zie altijd wat nog niet goed is, en dat is natuurlijk alles wat niet aan mijn norm voldoet. De norm is de lat die gehaald moet worden. Heb je hem gehaald, dan lag die blijkbaar niet hoog genoeg. Je bent zelden tevreden. Ook al heb je je lat gehaald, je moet er wel hard voor gewerkt hebben, dan telt het pas. Het proces is dus belangrijker dan het uiteindelijke resultaat.

“Het moet moeilijk”

Als het te makkelijk gaat, voelt het al snel alsof je er de kantjes vanaf loopt. En alsof je het niet verdiend hebt. Het moet moeilijk. Je wilt het gewoon supergoed doen, en daarmee kun je jezelf flink onder druk zetten. Het is zelden goed genoeg bij enneagram type 1. En als je al even tevreden dreigt te worden, dan leg je de lat weer iets hoger. Zo organiseer je dat je altijd onder druk staat. De lat moet altijd hoger. Zo is het niet om uit te staan om een iPhone 5 te hebben als er al een iPhone 6 op de markt is. Want die is beter. Dus wil ik die hebben. Als dat niet lukt, heb ik nog liever de allerbeste telefoon van een goedkoper merk dan dat ik moet leven met het idee dat ik niet de beste versie heb van de iPhone.

“Zolang de lat hoog ligt kan ik verbeteren”

Alleen het allerbeste is goed genoeg. Ik bepaal waar de lat ligt. Zo hoef ik echt niet altijd een tien te halen. Als ik heb besloten dat een zes goed genoeg is, is dat goed genoeg. Natuurlijk kan niemand aan mijn hoge lat voldoen. Zo heb ik al snel het gevoel, als enneagram type 1, dat andere mensen zich er makkelijk van afmaken en dat levert irritatie op. Dus heb ik nog sterker het gevoel dat ik het van mezelf moet hebben en mijn eigen hoge lat moet halen. Zolang de lat hoog ligt kan ik verbeteren.

“Je mag niet verslappen”

En dat is mijn missie: mezelf en anderen naar een hoger level tillen. Het vraagt veel discipline om dat consequent te doen. Je mag niet verslappen, en de lat lager leggen is ook geen optie, want dan zou ik te veel imperfectie moeten verduren. Soms word ik zo moe van mezelf dat ik onverschillig word. Dan mag ik van mezelf niets meer belangrijk maken. Op zich is dat ook weer de lat te hoog leggen, want dat zit helemaal niet in mijn natuur.

“Ik kom soms slecht in beweging”

Enneagram type 1 kan er depressief en somber van worden. En omdat ik besef dat ik mijn veel te hoge lat toch nooit haal, kom ik soms slecht in beweging. Alsof ik me verzet tegen mijn eigen hoge lat. Want omdat hij hoog ligt op alle terreinen, werk ik regelrecht naar mijn eigen imperfectie toe. Frustrerend en heel vermoeiend.”

Enneagram type 1 beheerst zich

“Het woordje ‘prima’ is mijn favoriete woordje. Ik gebruik het als iets niet helemaal volgens mijn norm gaat en ik geen zin heb om dat te uiten. Bijvoorbeeld als een vriend voorstelt om sushi te bestellen, terwijl ik daar helemaal geen zin in heb. Dan zeg ik ‘prima’, omdat ik zijn vorige twee voorstellen al heb afgekeurd en het onbeleefd vind om dat ook een derde keer te doen. Je hoort je te beheersen, dat is een belangrijke norm.

“Jezelf beheersen overschaduwt alle normen”

Het is tegenstrijdig. Het lijkt alsof alles op jouw manier gaat, volgens jouw norm, maar ondertussen pas je je heel vaak aan als enneagram type 1. Omdat beheersen alle andere normen overschaduwt. Vooral mijn woede laat ik niet makkelijk zien. Mensen zien wel mijn irritatie, maar dat is slechts een fractie van wat ik echt voel. Mijn echte woede houd ik binnen. Veel van mijn woede wordt ook omgezet in verbeterdrift. Dit ook een vorm van beheersing.

“Ik vind iets al snel overdreven”

Eigenlijk kan ik het niet uitstaan hoe bepaalde dingen gaan en voor ik het weet pak ik de verantwoordelijkheid en ga ik aan de slag. In plaats van mijn boosheid te uiten en de verantwoordelijkheid bij de ander te laten. Ook positieve emoties beheers ik. Ik vind iets al snel overdreven. Mensen die heel uitbundig doen of lawaaierig zijn kunnen mij irriteren. En ook complimenten vind ik vaak slijmerig. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

“Die beheersing kan mij helemaal slopen”

Door de beheersing zet ik er altijd de rem op bij mezelf. Dat geeft weinig mogelijkheid voor spontaniteit en uitspattingen. Ondertussen stapelen de emoties zich vanbinnen op. Tijdens mijn scheiding voelde ik heel veel boosheid en woede, maar ik moest voor de kinderen zorgen en ook nog werken. Dus deed ik mijn uiterste best om de schone schijn op te houden en mijn emoties te beheersen. Dat lukte me overdag op mijn werk prima, maar thuis viel ik soms totaal onverwacht uit tegen een van de kinderen. Mijn emmer zat dan helemaal vol. 

Doordat emoties zich opstapelen, komen ze er vaak op een onhandig moment uit bij een enneagram type 1 of wordt de verkeerde persoon slachtoffer van je woede. En krijg jij weer de bevestiging dat je je nog beter had moeten beheersen. Sinds ik me bewust ben van mijn drijfveer, heb ik geleerd me eerder te uiten. Daardoor is mijn leven een stuk lichter geworden. Want die beheersing kan je helemaal slopen. Je slikt alle irritaties in, en als je je al eens uit doe je dat vaak ongenuanceerd omdat je je woede te lang hebt binnengehouden. Dan schaam je je voor je eigen woede en zit je midden in je imperfectie.”

Enneagram type 1 is zorgvuldig

“Als je geen fouten wilt maken, moet je alles precies volgens de norm doen. Dat betekent zorgvuldig zijn in alles wat je doet. Je probeert altijd binnen de lijntjes te blijven. De lijnen die je zelf hebt uitgezet. Als je iets zorgvuldig aanpakt, heb je minder kans om fouten te maken en hoef je minder imperfectie te verduren. Dus breng je meteen waar mogelijk structuur aan als enneagram type 1, dan zijn de lijnen maar uitgezet.

“Ik zoek banen waar chaos heerst”

Ik merk dat ik onbewust altijd banen zoek waar chaos heerst. Dan kan ik de structuur aanbrengen. Dat gaat me makkelijk af, want ik zie meteen hoe ik de zaak kan ordenen. Dat is een tweede natuur. Het geeft enneagram type 1 een kick om zaken op orde te hebben. Zolang je dat niet hebt, blijf je ernaar streven. Ik vind trouwens al snel dat iets chaotisch is en dat is het voor mij al als het onduidelijk is. Als dingen precies kloppen, dan word ik daar echt gelukkig van. Om die reden hou ik ook heel erg van de natuur. Daar klopt alles gewoon. Daar is het precies goed en in balans. En ik hou van precies. Het is een woordje dat ik ook vaak gebruik.

“Om zorgvuldig te zijn moet je op details letten”

Maar je kunt ook te zorgvuldig zijn. Dat moet het zo perfect dat alle kleur ervanaf gaat. Zo moest ik onlangs een lezing geven die gigantisch uitliep omdat ik veel te gedetailleerd was. Het was waarschijnlijk ook nog eens doodsaai. Dus daar zit je dan met je zorgvuldigheid. Uiteindelijk heb je toch het gevoel dat je het niet goed gedaan hebt. Om zorgvuldig te zijn moet je heel erg op de details letten en niets over het hoofd zien. Je wordt er serieus en pietluttig van, en dan vind je jezelf natuurlijk weer niet leuk. Je zoomt zo in op een detail, dat je het grote geheel uit het oog verliest.

“Op de kaart staat zelfden een gerecht dat helemaal klopt”

Als je gezellig met je familie uit eten gaat, ben jij zorgvuldig de kaart aan het bestuderen in plaats van gezellig aan te haken bij de gesprekken. Op de kaart staat zelden een gerecht dat helemaal klopt, dus vraag ik vaak aan de ober of hij ook een pepersaus kan maken bij de biefstuk of juist de spekjes kan weglaten bij de caesarsalade. En pas als je het gerecht hebt, kun je enigszins ontspannen; tot die tijd weet je toch niet zeker of de ober je wel goed gehoord heeft en of het gerecht helemaal gaat kloppen. En het klopt natuurlijk zelden voor enneagram type 1. Want de spekjes zijn wel weggelaten, maar ik had achteraf meer zin in de salade met verse tonijn, die mijn man heeft besteld. Die had ik over het hoofd gezien; ik had de kaart dus beter moeten bestuderen.

“Hoe zorgvuldiger, hoe meer imperfectie”

Als je zorgvuldig wilt zijn, zie je juist altijd wat er ontbreekt. De fouten, de slordigheden en de laksheid van mensen. Kortom, hoe zorgvuldiger je wilt zijn, hoe meer je de imperfectie ervaart. En dat is om moedeloos van te worden. En het levert veel irritatie en frustratie op. Vooral omdat je het gewoon niet kunt laten. Het is uitputtend voor enneagram type 1.”

Patronen doorbreken bij de V-cirkel Academie

Enneagram type 1 heeft met zijn overtuigingen mooie kwaliteiten. Denk aan zorgvuldig, gedisciplineerd, gestructureerd en verantwoordelijkheidsgevoel. Maar diezelfde overtuigingen zorgen ook voor een hoop stress en kwaliteiten kunnen valkuilen worden. Zeker mensen die niet bewust zijn van hun onbewuste patronen maken het leven onnodig ingewikkeld.

Het kan ook anders. Onze academie helpt mensen bewust worden en persoonlijk groeien. Het enneagram is hierbij een belangrijk uitgangspunt, maar daar blijft het niet bij. Wij helpen je met het doorbreken van onbewuste patronen zodat je meer vrijheid ervaart en in balans bent. Nieuwsgierig geworden naar welke V-cirkel jou aanstuurt en welk enneagram type jij bent? Boek dan een drijfverenscan en kom erachter hoe jij interpreteert.

Lees ook over de andere enneagram types:

Enneagram type 2Enneagram type 3Enneagram type 4Enneagram type 5
Enneagram type 6Enneagram type 7Enneagram type 8Enneagram type 9

Laat hier je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *